Podzemni grad Kaymakli

1186246_10151677308073423_1670341994_n
image-1362
http://www.turkishheritagetravel.com/

Podzemni grad Kaymakli se nalazi u Anatoliji u Turskoj, 20km od Nevsehira. Smatra se da je nastao između 6. i 10. stoljeća u vrijeme invazije Perzijanaca i Arapa, a otkriven je nešto prije 1964. godine od kada je dostupan posjetiteljima. Hodnici u ovom gradu su uski, niski i nagnuti. Grad ima 8 katova od kojih je samo četiri danas otvoreno za javnost. Ostali su neistraženi.

Na prvom katu ovog grada se nalazi mala štala, sa prolazom koji vodi do crkve koja se nalazi na drugom katu. Najvažnije prostorije grada nalaze se na 3. katu (kuhinje, skladišta, vinarija, uljara). Veličina i brojnost prostorija, hodnika i prostora za dnevni život, pokazuje da je grad naseljavalo mnogobrojno stanovništvo. Tu se nalazi i nevjerojatan blok andesita s reljefom za kojeg se pretpostavlja da je služio kao lonac za topljenje bakra. Dnevne prostorije su smještene na 4. katu oko ventilacijskog dimnjaka. Ovaj je grad uz Derinkuyu najveći podzemni grad u Kapadocji; arheolozi smatraju da je u njemu obitavalo oko 3500 stanovnika.

Podzemni gradovi i strukture u ovoj pokrajini su isklesani od prirodnih geoloških formacija. O ovim gradovima se ne zna mnogo toga međutim smatra se da su gradovi bili naseljeni i prije kršćana, ali najviše su korišteni za vrijeme arapske invazije. Arapi su konstantno napadali ovo područje pa su kršćani bili prisiljeni pobjeći i utočište potražiti u podzemnim labirintima. Konstrukcija uskih tunela koji se mogu zatvoriti mlinskim kamenjem koje bi spriječilo napredovanje neprijatelja, ventilacija koja omogućava dotok svježeg zraka i u prostorijama najdonjeg kata i skrivene sobe čija vrata mogu pronaći samo upućeni, pokazuju perfekciju plana kopanja.

Podzemni gradovi, Cappadocia (video)

The following two tabs change content below.
mag. arheologije i engleskog jezika i književnosti

Check Also

Laboratorija za arheologiju pomorstva

Osnovana laboratorija za arheologiju pomorstva na Pomorskom fakultetu Kotor

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore nedavno je osnovana Laboratorija za arheologiju pomorstva (LAP) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *