Livija

Livia_statue
image-1358
Livia Drusilla

Smatra(lo) se da iza svakog uspješnog muškarca stoji jedna žena. Oštroumna i snalažljiva Livija bila je treća Augustova žena i upravo je ona sudjelovala u stvaranju legende o Augustu.

Legenda govori o prvoj godini Livijinog braka s Augustom kada je nad vilu u Primaporti nadletio orao koji je iz svojih kandži ispustio plijen, bijelu kokoš, koju je mlada žena, koja je u to vrijeme boravila u vili, prihvatila. Kokoš je u kljunu držala lovorovu grančicu. Svećenik haruspik dao je proročanstvo, pa je kokoš odgajena i po njenom potomstvu vila je u narodu zvana ”ad gallinas albas”. Lovorova grančica je po savjetu haruspika zasađena u vrtu vile. Sa žbuna koji je izrastao iz ovog izdanka August je otkinuo grančicu kad je 29. pr. n.e. slavio trodnevni trijumf, pa su otad svi trijumfatori, prinčevi i carevi uzimali sa istog žbuna granu koju su u svečanoj povorci koja je išla prema Kapitolu držali u rukama, da bi je zatim zasadili u carskoj vili. Tako je tijekom godina ovdje nastao mali lovorov gaj.

Vjerojatno da je sama Livija učestvovala u stvaranju još jedne legende, jer je bogato nagradila svjedoka koji je potvrdio da je orao uzletio iz plamena lomače na kojoj je Augustovo tijelo spaljeno 14. godine n.e. Ova značajna i častoljubiva žena se svakako u vlastitom interesu sjetila neobičnog događaja od prije pola stoljeća kada je van grada u vili na Tibru, u neposrednoj blizini žbuna, podigla kip božanskog Augusta.

Bila je možda najmoćnija žena u vrijeme početaka Rimskog carstva. Majka je cara Tiberija, baka Germanikova i Klaudijeva. Klaudije ju je za vrijeme svoje vladavine deificirao pod imenom Augusta.

Car August joj je nakon svoje smrti ostavio trećinu imovine, a već za vrijeme života prihvaćena je u rod Julijevaca čime je stekla patricijski status i pravo na počasnu titulu Augusta.

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Laboratorija za arheologiju pomorstva

Osnovana laboratorija za arheologiju pomorstva na Pomorskom fakultetu Kotor

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore nedavno je osnovana Laboratorija za arheologiju pomorstva (LAP) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *