Home / Antika / Livija

Livija

Livia_statue
image-1358
Livia Drusilla

Smatra(lo) se da iza svakog uspješnog muškarca stoji jedna žena. Oštroumna i snalažljiva Livija bila je treća Augustova žena i upravo je ona sudjelovala u stvaranju legende o Augustu.

Legenda govori o prvoj godini Livijinog braka s Augustom kada je nad vilu u Primaporti nadletio orao koji je iz svojih kandži ispustio plijen, bijelu kokoš, koju je mlada žena, koja je u to vrijeme boravila u vili, prihvatila. Kokoš je u kljunu držala lovorovu grančicu. Svećenik haruspik dao je proročanstvo, pa je kokoš odgajena i po njenom potomstvu vila je u narodu zvana ”ad gallinas albas”. Lovorova grančica je po savjetu haruspika zasađena u vrtu vile. Sa žbuna koji je izrastao iz ovog izdanka August je otkinuo grančicu kad je 29. pr. n.e. slavio trodnevni trijumf, pa su otad svi trijumfatori, prinčevi i carevi uzimali sa istog žbuna granu koju su u svečanoj povorci koja je išla prema Kapitolu držali u rukama, da bi je zatim zasadili u carskoj vili. Tako je tijekom godina ovdje nastao mali lovorov gaj.

Vjerojatno da je sama Livija učestvovala u stvaranju još jedne legende, jer je bogato nagradila svjedoka koji je potvrdio da je orao uzletio iz plamena lomače na kojoj je Augustovo tijelo spaljeno 14. godine n.e. Ova značajna i častoljubiva žena se svakako u vlastitom interesu sjetila neobičnog događaja od prije pola stoljeća kada je van grada u vili na Tibru, u neposrednoj blizini žbuna, podigla kip božanskog Augusta.

Bila je možda najmoćnija žena u vrijeme početaka Rimskog carstva. Majka je cara Tiberija, baka Germanikova i Klaudijeva. Klaudije ju je za vrijeme svoje vladavine deificirao pod imenom Augusta.

Car August joj je nakon svoje smrti ostavio trećinu imovine, a već za vrijeme života prihvaćena je u rod Julijevaca čime je stekla patricijski status i pravo na počasnu titulu Augusta.

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Povijest kave

Izvor: https://www.eliteworldhotels.com.tr/ Volite kavu i mislite da ste probali sve vrste od turske, espressa, macchiata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by themekiller.com