Nominacija stećaka za upis na Listu svjetske baštine

http://unescobih.mcp.gov.ba/
image-2322
http://unescobih.mcp.gov.ba/

Ministar civilnih poslova BiH, Sredoje Nović, nedavno je na sastanku Savjeta ministara kulture Jugoistočne Europe u Ohridu ispred četiri zemlje, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, generalnoj direktorici UNESCO-a Irini Bokovoj uručio Nominacijski dosje i Plan upravljanja za upis stećaka na UNESCO Listu svjetske baštine.

Riječ je, dakle, o prekograničnoj suradnji zemalja bivše Jugoslavije, a Nominacijski dosje proizašao je iz gotovo petogodišnjeg rada brojnih stručnjaka različitih profila. Svaka znanstvena tvrdnja korištena pri izradi ovih dokumenata višestruko je provjerena i potkrijepljena prema kriterijima UNSECO-a. Izrada Nominacijskog dosjea i Plana upravljanja jedinstveni je primjer suradnje navedenih država u očuvanju kulturnog nasljeđa.

Na spomenutom sastanku dogovoren je i samit šefova država regije, koji bi se trebao održati pod okriljem Regionalnog savjeta za suradnju, a bio bi posvećen kulturi i očuvanju kulturne baštine, čime bi se suradnja u oblasti kulture podigla na najviši međudržavni nivo. Značajno je spomenuti da je Ministar kulture Republike Srbije, Ivan Tasovac, od Regionalnog savjeta za suradnju zatražio pomoć u revitalizaciji mreže nacionalnih muzeja u regiji, jer trenutno više takvih muzeja ne radi.

Na teritoriju četiriju navedenih zemalja nominirano je ukupno 30 nekropola stećaka, od čega su 22 iz Bosne i Hercegovine, po tri iz Srbije i Crne Gore, te dvije nekropole iz Hrvatske. Od ukupno 70 000 evidentiranih stećaka, čak 60 000  ih se nalazi na području Bosne i Hercegovine.

Izvor: bljesak.inforadiosarajevo.baklix.ba

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *