Mira i nekropole uklesane u stijenama

rock-cut-tombs-myra
image-799

Možda vam je antički grad Mira poznat iz priča o darežljivom biskupu Sv. Nikoli koji se danas u zapadnoj kulturi prepoznaje pod imenom Djed Mraz. Međutim Mira nije samo poznata zbog Sv. Nikole nego je to prema Strabonu bio najbogatiji grad regije, a najpoznatiji je zbog svojih brojnih nekropola uklesanih u stijenama.

Ovaj drevni grad se nalazi u Liciji, regiji jugozapadne Anatolije.
Smješten je na rijeci Myros između planine Alaca Dağ i Egejskog mora.
Između 168. i 43. godine pr. Kr. Mira je bila član Licijskog saveza, a tijekom vremena se ovaj grad nalazio pod upravom perzijskih, grčkih i rimskih vladara.
Grad su 809. godine zauzeli Abasidi, zatim je dospio u ruke Bizanta i konačno u 11. st. pod Tursku vlast.

Poznate nekropole uklesane u stijenama se nalaze iznad grada a izgledaju poput antičkih kuća i hramova. Grobnice se dijele u dvije grupe. Jedna se nalazi zapadno iznad amfiteatra, a druga istočno, na lokalitetu koji se naziva riječna nekropala.

myra05
image-800

Kada je 1840. godine grad otkriven, na nekropolama je još uvijek bila sačuvana crvena žuta i plava boja. Svojevremeno su one znači bile ofarbane žarkim bojama.

Nekropola1
image-801

Većina grobnica se datira u 4. st. pr. Kr., a u njima su pronađena oko 23 natpisa, 13 na licijskom pismu a 10 na starogrčkom. Na jednom natpisu stoji da je Mira prijestolnica Licije.

Brojnost ovako bogatih grobnica, te raznih hramova i drugih građevina govori da se u Miri nalazio veliki broj bogatih ljudi i da je to uistinu bio bogat grad.

Nekropola8
image-802

 

 

The following two tabs change content below.
mag. arheologije i engleskog jezika i književnosti

Check Also

Bazilika grada Balkisa

Ranovizantijski grad Balkis smješten je na arheološkom lokalitetu Gradina u selu Bakinci, opština Laktaši. Na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *