Home / Svijet / Mikena

Mikena

Mikenski kompleks, jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta, smješten je na sjeveroistoku Peoloponeza. Bogatstvo ovog lokaliteta zaista je veliko. Iako smatramo da se bogatstvo ne krije samo u zlatu, Mikena je, između ostalog, skrivala i zlatne nalaze. Pronašao ju je Heinrich Schliemann 1867. godine, kada je otkrio bogato opremljen krug grobova odmah pored Lavljih vrata.

Studenti odjela arheologije Sveučilišta u Mostaru u posjetu Mikeni
image-2076
Studenti odjela arheologije Sveučilišta u Mostaru u posjetu Mikeni

Vjerovalo se da su kompleks izgradili jednooki divovi Kiklopi na zapovijed  mitskog osnivača Mikene, Perzeja. Mit dalje govori o tome kako je palača prešla u ruke Atreja i njegovih nasljednika. Navodno je tada postala poprištem brojnih krvavih i incestoidnih postupaka koji se vežu za Atrejevu porodicu.

Iako rado čitamo mitove koji nam često golicaju maštu, nalazi govore sami za sebe. Postojeće interpretacije ne moraju biti točne i svi smo pozvani da se upustimo u istraživanje i preispitamo dosadašnja saznanja. Stoga interpretiranje nalaza neće biti glavna tema ovog članka. Ovdje navodimo samo neka od brojnih bogatstava koja su se nalazila u Mikeni.

Jedan od grobnih krugova
image-2077
Mikenski grobni krug

Možda su najprepoznatljiviji detalj s ovog lokaliteta Lavlja vrata. Lavlja vrata nalaze se na  ulazu u kompleks, a sačinjena su od dva okomita i jedne vodoravne kamene grede iznad kojih se nalazi monumentalni reljef s dva lava okrenuta prema stupu koji se nalazi između njih. Ovaj reljef smatra se najstarijim reljefom iz perioda stare Grčke. U već spomenutim grobnicama Schliemann je pronašao zlatne posmrtne maske (koje je povezao s kraljem Agamemnonom). Ovi grobovi drže se vladarskim grobovima, budući da su u njima pronađeni mnogi vrijedni nalazi. Grobovi muškaraca bili su opremljeni bogatim svečanim oružjem, poput bodeža ukrašenih prizorima krajolika i lova. U ženskim grobovima pronađene su jantarne ogrlice, dijademe i broševi. Svi grobovi su, osim toga, sadržali i keramičke posude. Izvan gradskih zidina pronađeni su neobični grobovi tholosi, od kojih je najpoznatija tzv. Atrejeva riznica koja spada u najdojmljivije spomenike te vrste.

Zlatna maska iz Mikene
image-2078
Zlatna maska iz Mikene

Brojne priče temelje se na tumačenju mikenskog „inventara“. Slika tadašnjeg mikenskog društva, ipak je još uvijek prilično maglovita. Stoga, ostavljamo istraživačkom duhu čitatelja da istraži i stvori vlastitu verziju priče o životu Mikenjana. Stvorena slika vjerojatno će biti izgrađena na subjektivnom dojmu što svakako ima svoje čari. Za oživljavanje objektivnije slike o Mikeni i Mikenjanima potrebno je, ipak, još puno istraživačkog rada.

 

*Fotografije urađene na ekskurziji studenata arheologije Sveučilišta u Mostaru 2008. godine

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Povijest kave

Izvor: https://www.eliteworldhotels.com.tr/ Volite kavu i mislite da ste probali sve vrste od turske, espressa, macchiata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by themekiller.com