Antički bogovi iz Mostara konačno spašeni

 

Starinar, 1974.
image-2083
Starinar, 1974.

Spletom nesretnih okolnosti, prije 20 godina u park Alekse Šantića u Mostaru donesen je kameni reljef koji se prethodno nalazio u dvorištu bivšeg sjedišta Muzeja Hercegovine u Starom Gradu. Ne može se precizno datirati no jasno je da pripada vremenu rimske antike te se slobodno može smatrati jednim od najstarijih spomenika koje Mostar posjeduje. Na reljefu su, prema arheologu Veljku Paškvalinu, prikazana božanska braća Kastor i Poluks, koje je Zeus, dirnut tako jakom bratskom ljubavlju koje je vidio među njima pretvorio u zvijezde. Reljef originalno nije iz Mostara već potječe iz Dračeva kod Čapljine odakle je šezdesetih godina 20. vijeka prebačen u Muzej Hercegovine.

Nakon što je grupa mladih arheologa okupljena u, još uvijek, neformalno udruženje Arheon, ravnatelju muzeja Hercegovine Asimu Krhanu i direktoru Agencije Stari grad Miralemu Fajiću ukazala na važnost ovog spomenika i moguću štetu koja bi se dogodila reljefu ukoliko bi isti i dalje ostao izložen u parku, obje institucije su hitno reagirale i organizirale akciju u kojoj se reljef prebacio u sadašnje sjedište Muzeja Hercegovine- rodnu kuću Džemala Bijedića.

Reljef, 2014. godina
image-2084
Reljef u dvorištu muzeja, 2014. godina

Iako reljef još uvijek nije adekvatno prezentiran, nadamo se da će Muzej Hercegovine u skorijoj budućnosti uraditi nešto i po tom pitanju te ga smjestiti u arheološku zbirku koja nakon rata, na žalost, još uvijek nije postavljena.

Ova akcija odličan je primjer kako građanske inicijative nisu uzalud već one uz određene napore i suradnju sa državnim institucijama i te kako mogu mnogo da pridonesu pozitivnim promjenama, kako u kulturi tako i u drugim segmentima društva.

Pišu: Marko Barišić & Damir Ugljen

The following two tabs change content below.

Check Also

Kaštel – zaboravljeni samostan u stijeni

Svi znamo kako je Bosna i Hercegovina bogata prirodnom ljepotama i kulturnom baštinom. Ovaj tekst …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *