Radovi u zaštićenoj jezgri Rijeke: arheolozi na Kolberovom trgu pronašli nove antičke predmete

http://www.novilist.hr
image-2094
http://www.novilist.hr

Trg Ivana Kolbera od sredine travnja ove godine postao je poprištem arheološkog istraživanja pod vodstvom Josipa Višnjića, voditelja Odjela za kopnenu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda. Arheološka istraživanja su obveza u slučajevima kada se radovi obavljaju u zaštićenoj jezgri, kao što je ova.

Nalazište je otkriveno s početkom radova na uređenju Trga. Ovaj projekt obuhvaćao je prostor cjelokupne površine trga i fontane „Stari kolodrob“. Predmeti iz antičkog perioda pronađeni su na različitim dijelovima Trga, nad ostacima građevine iz tog doba. Višnjić ističe kako su otkriveni zidovi stambenog objekta, tzv. insula koja datira iz 1. stoljeća nove ere. Ova su otkrića pripadaju najranijoj fazi urbanizacije Rijeke.

Izgleda da se spomenuta građevina redovito koristila budući da joj je još uvijek sačuvana podnica. Zbog jakih izvorišta podzemnih voda (iskopani dijelovi sad su pod vodom) ovaj dio ne krije nalaze starije od antike. Nisu pronađeni ni srednjovjekovni predmeti budući da su se nalazili u slojevima bliže površini, te su devastirani (u prijašnjem uređenju Trga). Predmeti iz suvremenog doba pronađeni su na lokacijama na Trgu kao što je crna jama, to bi bila neka vrsta septičke jame, te u ostacima smočnice ili spremišta jedne od kuća srušenih najvjerojatnije u Drugom svjetskom ratu, kako ističe Josip Višnjić.

Jedan dio Trga bit istražen i geo radarom, a velike se nade polažu u istraživanje područja ispod Gradskog tornja, gdje se očekuju temelji gradskih bedema. Prikupljeni predmeti, nakon obrade i analize (koja bi se trebala uraditi u roku od tri mjeseca) trebali bi biti pohranjeni u prostorijama Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Novi momenti u projektu uređenja cijelog tog prostora mogli bi pomaknuti i rokove dovršenja ove investicije, koja je inače ugovorena na 160 dana.

Izvor: http://www.novilist.hr/

The following two tabs change content below.

Check Also

Dentalna higijena prvih Europljana

[wr_row][wr_column][wr_text] Nova otkrića dolaze nam sa nalazišta na sjeveru Španjolske. Pronađen je 1,2 milijuna godina …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *