In memoriam Vukosavi Atanacković Salčić

10959295_958883644146366_589225962177132584_n
image-2842

Ne možemo da odamo počast Vukosavi ovdje i sada, a da prije toga ne napravimo jednu malu društvenu samorefleksiju.

Naime, iako je Vukosava nekoliko desetljeća radila u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Mostaru te istraživala brojne lokalitete u gl. na području Hercegovine, ova arheologinja, po rođenju beograđanka, napustila nas je 30. 09. 2014., a da se u Mostaru, gdje je i provela zadnja desetljeća svog života, kao i šire u državi nije ni znalo. Vijest o njenoj smrti ni jedan mostarski portal ili list nije objavio, kao niti jedan znanstveni časopis.

Iako smatram da za takvo što nema pravdanja, kao što nema pravdanja za naše ranije nesaznavanje i neobjavljivanje ove vijesti, smatram da ovaj kratki članak ipak može biti pokušaj da se donekle iskupimo mi, mladi arheolozi, koji smo na sebe preuzeli odgovornost da to napravimo u ime cijelog društva.

Pored toga, ovaj članak treba da služi i kao opomena za nas, mlađe generacije arheologa, koji ne smijemo zaboraviti da i ovo malo arheologije što baštinimo danas u BiH ne bi imali da prethodno nije bilo neumornih arheologa koji su na tome radili. Stoga, ako mi kao arheolozi nećemo poštivati i pamtiti ljude koji su djelovali na tom polju prije nas, to sigurno neće napraviti niko drugi.

Stoga, za sve one koji ne poznaju Vukosavin rad, ovde prilažemo i njezin kratki rezime, kako ova uvažena znanstvenica ne bi ostala zaboravljena.

Vukosava Atanacković Salčić rođena je u Beogradu 15.10.1931. te je ondje i diplomirala arheologiju na Filozofskom fakultetu 1956. godine. Svoju profesionalnu karijeru je započela kao kustos u Muzeju Istočne Bosne u Tuzli 1955-1956, da bi odmah zatim postala konzervator u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Mostaru. Kroz svoj radni vijek njezin interes je obuhvatao periode od praistorije do srednjega vijeka. Radila je na zaštiti i istraživanju brojnih arheoloških lokaliteta. Neki od njih su: Mostar (Drežnica, Donji Jasenjani, Gnojnice, Raška Gora, Vojno, Vukodol,), Trebinje (Ljubomir, Ukšići), Ljubuški (Hradomilje, Gračine, Torine), Stolac (Borojevići, Čairi, ”Diluntum”), Livno (Podvornice)  i Čapljina (Ukšići, Hutovo blato). Čak je i u svojim poznim godinama radila na polju kulturne baštine te je u sklopu projekata građevinske firme G. D. Bišina pomogla zaštiti neke kulturne spomenike ne samo Hercegovine nego i šire. Umrla je u Mostaru 30. 09. 2014 u 84. godini svog života.

The following two tabs change content below.

Marko Barišić

mag. arheologije

Latest posts by Marko Barišić (see all)

Check Also

Laboratorija za arheologiju pomorstva

PODVODNI KULTURNI PREDJELI CRNE GORE

Prije pola godine prenijeli smo vam vijest o osnivanju Laboratorije za arheologiju pomorstva na Pomorskom …

4 comments

 1. čudno je to da se u gradu ćorovića, djikića, šantića i drugih velikana starog mostara niko iz struktura vlasti i kulture nije našao da bar koju reč kaže in memoriam vukosavi atanacković salčić. to joj je hvala za njen predan i pošten rad na kulturi mostara i hercegovine? zašto? da nije bilo poštenih radnika arheologa ne bih ni znala da vuka više ne radi u slavu hercegovačke arheologije.
  i pored toga, mostarskog propusta, sigurna sam da u mostaru poslednji rat kulturu nije proterao, još manje ubio!
  pozdra,
  vaša danka ivić

 2. Olga Atanacković-Mitrović

  U ime cele familije Atanacković, hvala Vam na ovom divnom tekstu.

  Veliki pozdrav,

  dipl.ingarh. Olga Atanacković-Mitrović (sestra Vukosave Atanacković-Salčić)
  Beograd

 3. Veoma postovana,najdraza premila moja majcice,I takodje ugledni arheologu konzervatore I naucni radnice prvoga ranga naravno DA Te se sjecam kao predivne osobe vrijedne I postene.Uvijek si bila na pomoci I tvoj zivot I rad je plemenit svrsishodan I veoma ispunjen ljubavlju prema svojoj porodici,prema prelijepom Mostaru I radu u arheoloskoj nauci.Uradila si mnogo u svojoj struci,napisala mnogo clanaka I studija sa arheoloskih iskopavanja I nalazista tragova proslih civilizacija na podrucju Hercegovine a I sire.Ja kao tvoja kcerka tvoj rad I doprinos kulturi najbolje poznam zato sto Sam odrastala sa tvojim Radom I pratila majcin zanimljiv posao arheoloski.To zivis dalje u mom srcu I mislima.Volim The puno draga Majko I zahvaljujem na svemu!Kci Jasminka

 4. Jasminka Salcic, draga moja drugarice iz djetinjstva, tvoje mame se sjecam kao jedne tihe, vrijedne zene. O njenom radu nisam znala puno, samo to da je arheolog po struci. Uvijek budi ponosna na svoju mamu Vukosavu, a ona neka pociva u miru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *