Megalezije

http://1.bp.blogspot.com/
http://1.bp.blogspot.com/

Da živite u antičkom Rimu ovih bi dana zacijelo sudjelovali u Megalezijama (ludi Megalenses), igrama  posvećenim frigijskoj božici Kibeli. Megalezije su utemeljene 191. godine pr. Kr. svetkovale su se u četvrtom mjesecu a trajale od 4. do 10. travnja.

Festival u čast Velike Majke se prvi put održao ispred netom izgrađenog Kibelina hrama na Palatinu gdje su utvrđeni ostatci teatra na kojem su se u ovim danima izvodile scenske igre. Započinjao je prinosom žrtve božici, nakon čega bi se Kibelini svećenici u posebnom obredu samoranjavali, te predvodili ceremoniju u kojoj su na čelu povorke nosili statuu Magnae Mater.

Festival je bio posebno raskošan, nije se štedilo na gozbama, ekstravaganciji i igrama. Tijekom festivala se nisu održavale gladijatorske borbe nego je ovo bilo vrijeme kada su priređivane scenske igre, među kojima su izvedene i 4 Terencijove komedije, kao i “Lažljivac” Tita Makcija Plauta koji je prema pisanim izvorima izveden na prvim Megalezijama.

Osim djela rimskih dramatičara na Megalezijama su se prikazivali i mitovi o Kibeli i Atisu. Ovu pretpostavku potvrđuju opisi rimskih pisaca ali i prikazi boga Atisa kako pleše ili drži cimbale, sviralu i kazališnu masku. Upravo ovakvi kipići Atisa, od kojih dva drže kazališne maske a jedan je prikazan u plesnom pokretu su pronađeni u Sisciji što bi bilo potvrda održavanja kazališnih predstava i na tlu provincije Dalmacije. (I. Vilogorac Brčić, 2010.) Zadnji dan Megalezija kurulni edili koji su se brinuli za ove igre su priređivali konjske utrke.

The following two tabs change content below.
mag. arheologije i engleskog jezika i književnosti

Check Also

Mozaici vile u Paniku

Kad sam prvi put čitala o vili u Paniku pomislila sam – hercegovačka Atlantida. Baš poput Atlantide ona danas pod vodom Bilećkog jezera skriva veliko blago. Krije priče o bilećkom kraju iz doba slavnog i moćnog Rimskog carstva.

One comment

  1. arbiter elegantiae

    pekli bi se janjci 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *