Međunarodni dan muzeja u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine

Piše: Elma Hodžić

10255425_451483874986178_1798787986474307703_n
image-2187

Historijski Muzej Bosne i Hercegovine se i ove godine priključio obilježavanju Međunarodnog dana muzeja, tako da su vrata Muzeja bila otvorena svim posjetiteljima 17. maja 2014. godine, od 10 h do ponoći. Posjetitelji su imali priliku obilaziti postavke Historijskog muzeja BiH, ali naravno, uživati i u nekim novim aktivnostima, pripremljenim isključivo povodom ovog “praznika”.

ICOM-ov ovogodišnji logo povodom Dana muzeja je “Museum collections make connections”, pa je cjelodnevni program Historijskog muzeja zapravo bio osmišljen u duhu ove parole. Historijski muzej je upravo zbog toga nizom formalnih i neformalnih druženja, nastojao da osvjesti Muzej kao kolektivni, ali i kreativni prostor. Ove godine Muzej je uveo dosta nove, mlade publike, nudeći raznovrsne aktivnosti zasnovane na igri i pokretu, s ciljem usvajanja znanja o historiji, umjetnosti, muzejima, njihovom značaju i kulturi. Okosnicu programa za djecu i omladinu činile su radionice za razvijanje dječje mašte i komunikativnosti, te jačanje sposobnosti opažanja.

Posebno mjesto u programu Historijskog muzeja BiH zauzimala je aktivnost nazvana „Connections make museum collections“, nastala kao inverzija ICOM-ovog loga, a s ciljem prikupljanja građe o izložbi o Prvom svjetskom ratu koju će Muzej upriličiti krajem juna. Posjetitelji Muzeja su imali priliku da tokom čitavog dana razgovaraju s kustosima i uposlenicima, prenoseći na taj način svoje porodične priče o Prvom svjetskom ratu.  Pored podjele iskustava i mišljenja, građani Bosne i Hercegovine su podstaknuti da poklone blaga iz svojih porodičnih arhiva, koja bi potom postali muzejskim eksponatima i tim činom će direktno učestvovati u nastajanju jedne muzejske postavke. Muzej je prostor koji pripada svim građanima Bosne i Hercegovine, a sadržaj njegovih postavki mogu biti dijelovi individualnih, ali i porodičnih priča. Stoga je poenta aktivnosti „Connections make museum collections“ da se osvijesti muzej kao kolektivni prostor u kojem svaka priča ima veliku važnost, prostor u kojem individualno može postati kolektivno.  Muzejska djelatnost njeguje odnose unutar jednog društva, samo ukoliko se društvo aktivno uključi u rad muzeja: upravo je to cilj ove aktivnosti.

I ove godine u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine posjetiteljima je možda bilo hladno, ali nikako dosadno. Izložba Tragovima Muzeja revolucije ima za cilj da posjetitelje premjesti sa mjesta sa pasivnog posmatrača, na mjesto aktivnog učesnika. Izložba podrazumijeva doslovno traganje uz mapu za eksponatima koji su samo taj dan bili iznešeni iz depoa. Šetnjom i potragom za eksponatima nastojalo se oživjeti i ugrijati muzej, te podići nivo svijesti građana o važnosti culture I umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Performans Skyrim udruženja Bell Arte i symphoninc metal benda The Loudest Silence uljepšao je i zaključio Noć muzeja u Historijskom muzeju BiH, mada se druženje nastavilo do ponoći u Muzej caffeu, aktivnosti nastaloj u suradnji sa Tito caffeom. Tim je Historijski muzej BiH postao prostor u kojem se potpuno ostvario ovogodišnji zadatak pred koji je ICOM postavio muzejske institucije: da muzejske kolekcije naprave konekcije.

 

Fotografije preuzete s facebook stranice Historijskog muzeja BiH. Fotogaleriju možete pogledati OVDJE

The following two tabs change content below.

Check Also

Kaštel – zaboravljeni samostan u stijeni

Svi znamo kako je Bosna i Hercegovina bogata prirodnom ljepotama i kulturnom baštinom. Ovaj tekst …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *