Kipovi također umiru (Les statues meurent aussi)

afrika paprika
image-4554

Prve asocijacije na afrički kontinent često su glad, bolest, pustoš, a jako rijetko će to biti bogatstvo, kultura i umjetnost. Film Chrisa Markera i Alain Resnaisa prikazuje upravo ovo drugo lice Afrike – lice kulturnog i umjetničkog bogatstva stanovnika „crnog“ kontinenta.

Redatelji u dokumentarcu iz 1953. godine otvaraju niz pitanja vezanih za kolonizaciju i njezin utjecaj na afričku umjetnost i kulturu. Budući da film stavlja naglasak na francusku kolonizaciju te se u vrijeme svog nastanka smatrao kontroverznim, u Francuskoj je 12 godina bilo zabranjeno njegovo prikazivanje.

Kroz čitav niz kadrova imamo priliku vidjeti kipove, maske i druge tradicionalne predmete afričke umjetnosti, koje, kako navode autori, „bijeli čovjek“ ne može razumjeti. Izvučeni iz svog konteksta ovi predmeti umiru, jednako kao što je kolonizacijom Afrike počela odumirati i afrička kultura. Umjesto crnca-roba na afričkom kontinentu pojavljuje se „crnac-luda“ koji svoju kulturu i umjetnost prilagođava potrebama doseljenih bijelaca.

Iako su s kolonizacijom na tlo Afrike došle i neke pozitivne promjene, pitanje je jesu li stanovnici ovog kontinenta pritom više izgubili nego dobili? Preporučujemo da pogledate ovaj dokumentarac i sami procijenite koliko su ispravni zaključci njegovih autora. Kakogod, gledanje Les statues meurent aussi nikako ne može predstavljati gubljenje vremena. Osim što ćete imati priliku vidjeti artefakte koje do sada vjerojatno niste vidjeli, upoznati dio afričke kulture, te vidjeti na koji način su snimani dokumentarci 50ih godina prošlog stoljeća, ovaj film će vas sigurno potaknuti i na razmišljanje.

https://www.youtube.com/watch?v=IFormnCHZSc

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

China: Treasures of the Jade Empire – Secret History (2015)

Jeste li znali da danas više od 90% Kineza etnički pripada narodu Han, svoj jezik …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *