Brončana ruka boga Sabazija

Na području antičke Domavije  kasnih 50tih godina 20. stoljeća je pronađena brončana ruka boga Sabazija veličine 15,5 cm. Radi se o prikazu desne ruke, sa ispruženim palcem, kažiprstom i srednjim prstom, te savijenim prstenjakom i mali prstom. Taj je pokret ruke u obliku geste koji se naziva benedictio latina, a označava dijeljenje blagoslova. Na vanjskom dijelu zgloba ruke prikazane su razne životinje u obliku simbola. Tako se oko ruke omotava zmija i uzdiže do palca na kojem se nalazi šišarka. Ispod kažiprsta je kornjača ispružene glave, na sredini zgloba gušter, te ispod malog prsta žaba koja se sprema da skoči. Simboli i položaj prstiju ove ruke govore o kojem se kultu radi. Ruka predstavlja boga Sabazija, ona pruža zaštitu i pomoć te brani od zla.

Untitled
image-813

Sabazije je frigijsko – tračko božanstvo koje se često identificiralo sa Jupitrom, Dionizom a srodan je i Atisu. Paškvalin pretpostavlja da su štovatelji kulta bili helenizirani orijentalci koji su se u Domaviji našli ili kao trgovci ili stručnjaci  u rudnicima. Ruka se datira u vrijeme trećeg stoljeća kada je Domavija bila na vrhuncu razvoja i kada je tu bilo najviše stranaca.

image-814
Izvor: http://www.zemaljskimuzej.ba

 

Nalaz se danas čuva u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, a na web stranici muzeja možete vidjeti i 3D prikaz ovog izuzetno važnog nalaza.

The following two tabs change content below.
mag. arheologije i engleskog jezika i književnosti

Check Also

Kaštel – zaboravljeni samostan u stijeni

Svi znamo kako je Bosna i Hercegovina bogata prirodnom ljepotama i kulturnom baštinom. Ovaj tekst …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *