Zemaljski muzej ponovno otvorio svoja vrata

zemaljski_muzej_sarajevo_bih
image-3666
Izvor: google.com

Danas su nakon tri godine borbe napokon otvorena vrata Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Prije otvorenja muzeja je u zgradi parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine najprije potpisan Memorandum o razumijevanju s ciljem podrške institucijama od državnog značaja za period 2016-2018. Na taj je način nakon dugih pravnih procesa za sada dogovoreno financiranje muzeja. Na svečanosti otvorenja muzeja su uz građane prisustovali i predstavnici BiH vlasti te brojni drugi uzvanici iz javnog života. Među prisutnima je bila i američka ambasadorica Maureen Cormack koja je najavila donaciju Zemaljskom muzeju od 1 milijun KM. Muzej su simbolično otvorili učenici osnovnih škola koji su skinuli daske s natpisom “Zatvoreno”.

Međutim ni današnja svečanost otvorenja nije prošla bez iznenađenja, naime dugogodišnji direktor muzeja Adnan Busuladžić je u svom govoru iznenadio prisutne kada je istaknuo kako je podnio pismenu ostavku ministru civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adilu Osmanoviću.

U dugoj povijesti muzeja od 127 godina samo je u protekle tri godine bio zatvoren. Danas se kao građani možemo veseliti ponovnom otvorenju muzeja ali ne zaboravimo da Zemaljski muzej predstavlja nacionalno blago svih nas, s nalazima iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Nadamo se da ćemo ga kao građani od sada više cijeniti i češće mu se vraćati.

The following two tabs change content below.
mag. arheologije i engleskog jezika i književnosti

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *