Za Zemaljski muzej predviđeno 300 000 KM

Prošlog mjeseca održan je sastanak ministara s predstavnicima osam institucija čije polje djelovanja obuhvaća nauku i kulturu, a od velikog su značaja za Bosnu i Hercegovinu (Zemaljski muzej BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Umjetnička galerija BiH, Kinoteka BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe BiH i Akademija nauka i umjetnosti BiH). Na sastanku je još jednom analiziran položaj, rad i problemi ovih institucija.

image-1468

Temeljem informacija o radu i broja zaposlenih, ministarstva su predložila raspodjelu sredstava osiguranih u Budžetu Federacije BiH za 2014. godinu. Prije dva dana Vlada Federacija Bosne i Hercegovine usvojila je Informaciju o raspodjeli sredstava institucijama nauke i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu koju su načinili Federalno ministarstvo kulture i sporta i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. Informacija je suglasna prijedlogu utvrđenih iznosa po korisnicima navedenim u toj informaciji.

Na “Transferu za institucije nauke i kulture od značaja za BiH”, u okviru budžeta za Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke predviđen je iznos od 800 000 KM. Od toga je 200 000 KM predviđeno za Biblioteku za slijepa i slabovidna lica BiH, a za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH 600 000 KM. U okviru ”Transfera za institucije nauke i podsticaj naučno-istraživačkog rada od značaja za Federaciju BiH” predviđeno je 465 000 KM, od čeka najveći dio ide na financiranje Zemaljskog muzeja BiH (300 000). Za Akademiju nauka i umjetnosti BiH predviđeno je 100 000 KM, a za Kinoteku BiH 65 000 KM.

sarajevozemaljskimuzejye0
image-1469
novinar.me

Na ”Transfer za institucije nauke i kulture od značaja za BiH”, u okviru budžeta za Federalno ministarstvo kulture i sporta predviđeno je 600 000 KM. Predviđeno je 240 000 KM za sufinanciranje Historijskog muzeja, 210 000 KM za Umjetničku galeriju BiH, a 150 000 KM za Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti.

 

Izvor: radiosarajevo.ba

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *