U Švicarskoj zaplijenjena kulturna dobra iz Sirije, Jemena i Libije

© AP Photo/ Geneva Prosecutors Office
image-5202
© AP Photo/ Geneva Prosecutors Office

Ženevski državni tužitelj u petak (2.12.2016.) je priopćio da se u Švicarskoj nalaze opljačkana kulturna dobra iz Palmire i drugih bliskoistočnih i afričkih nalazišta.

Predmeti su 2009. i 2010. godine dospjeli u ženevsku slobodnu luku[1], a prve sumnje su se pojavile 2013. godine tijekom carinskog pregleda. Carinska uprava kontaktirala je vlast u Bernu odakle su poslani stručnjaci koji su utvrdili da se radi o originalnim predmetima, na temelju čega je u početkom 2015. godine pokrenut kazneni postupak.

© AP Photo/ Geneva Prosecutors Office
image-5203
© AP Photo/ Geneva Prosecutors Office

Predmeti će biti vraćeni u zemlje iz kojih su prokrijumčareni, a do tada će biti pohranjeni u ženevskom Muzeju povijesti i umjetnosti gdje će biti javno izloženi. Čini se da je većina ovih predmeta u Švicarsku stigla preko Katara.

Neki od zaplijenjenih predmeta potječu još iz 3. i 4. stoljeća, a među njima je najzanimljivija glava Afrodite. Tri predmeta potječu iz sirijske Palmire[2], a pet predmeta potječe iz Jemena.[3]  Za glavu Afrodite smatra se da potječe iz Libije te da je karakterističan primjer početaka helenizacije sjeverne Afrike.

 

 

Izvori: www.sott.net; artdaily.com

[1] Luke koje skuže kao skladišta različitih predmeta bez plaćanja carine i PDV-a.

[2] Palmira je antički grad na UNESCO-voj Listi svjetske baštine, a od 2013. godine zbog ratnih sukoba nalazi na popisu mjesta svjetske baštine u opasnosti. Nalazište je danas u ruševinama zbog devastacije od strane Islamske države.

[3] Jemenski gradovi Sanaa i Shibam također se nalaze na UN-ovoj listi ugroženih mjesta svjetske baštine.

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *