U Londonu pronađena skulptura orla

nalaz orla iz Londona
image-531

Tijekom istraživanja mjesta gradnje 16-katnog hotela u Londonu arheolozi su otkrili izuzetnu rimsku skulpturu orla koji u kljunu drži zmiju. Stručnjaci su ovu skulpturu proglasili ”najljepšom skulpturom iz doba Rimskog Carstva koja je pronađena na britanskom području”.

”Skulptura je očuvana kao onog dana kad je isklesana”, rekao je novinarima Martin Henig, ekspert na području rimske umjetnosti i pofesor Instituta za arheologiju u Oxfordu. Detalji poput rašljastog jezika zmije i orlova perja još su uvijek jasno vidljivi.

Izrađena je od cotswoldskog vapnenca i datira se u kasno 1. ili početak 2. stoljeća n.e. Najvjerojatnije je ova skulptura krasila impozantan mauzolej čiji temelji su otkriveni prilikom iskapanja.

Prikazi orla koji su pronađeni na području Rimskog Carstva bili su simboli snage i autoriteta , a često su pronalaženi i na nadgrobnim spomenicima.

Skulptura je vjerojatno zatrpana nakon rušenja grobnice bogatog i moćnog Rimljanina prije skoro 2000 godina. Arheolozi su isprva mislili da su iskopali viktorijanski vrtni ukras. Sljedećih šest mjeseci orao će biti izložen u Londonskom muzeju.

KisaE

Izvor: Discovery News

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Laboratorija za arheologiju pomorstva

Osnovana laboratorija za arheologiju pomorstva na Pomorskom fakultetu Kotor

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore nedavno je osnovana Laboratorija za arheologiju pomorstva (LAP) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *