Srednjovjekovne sprave za mučenje

Inkvizicija je dio povijesti srednjeg vijeka. Ono što posebno izdvaja ovo razdoblje je morbidna inventivnost pomoću koje su smišljene najrazličitije metode za mučenje. Razlozi za to su najčešće bili hereza i bavljenje kriminalom. U ovom članku će biti predstavljeno 6 sprava i metoda za mučenje.

Kotač, kasnija verzija
image-997
Kotač, kasnija verzija
 1. Španjolske ili drvene čizme: žrtvu bi vezali za stolicu. Njene noge su smještene između 2 komada drveta i povezane. Između drveta su postavljeni manji komadi drveta koji bi držali noge na razmaku. Potom bi mučitelj udarao po drvetu velikim čekićem. Svaki put kada bi čekić udario u drvo dio kosti bi se slomio. Nakon 10-tak udaraca po manjim komadima, čizme su skinute. Najčešće bi se komadi kosti nogu potpuno raspali a stopala više nije bilo moguće spasiti.
 2. Stolica za ispitivanje: vjeruje se da od ove sprave za mučenje dolazi izraz „vruća stolica“. Željezna stolica ili drvena stolica sa željeznim šiljcima bila je izrazito neugodna za žrtvu. Žrtvu bi se vezalo za stolicu, a zatezanjem remenja pojačavao osjećaj nelagode i nabijanja na šiljke. Kako bi se osjećaj nelagode još više pojačao, ispod sjedišta bi se zapalila vatra koja bi grijala stolicu i time zapravo opekla žrtvu koja sjedi na njoj.
 3. Bakreni bik: ovo je metalna sprava, statua koja izgledom podsjeća na bika. U nju bi zatvorili žrtvu, a zatim bi se zapalila vatra oko nje. S rastom temperature, žrtva bi se trzala i vrištala u agoniji. Zvukovi i pokreti bi podsjećali na pravog bika, a najtužnije je to  što je to zabavljalo priprostu svjetinu koja nije bila svjesna agonije koju žrtva trpi zatvorena unutar bika.
 4. Prstolomac: ovdje je riječ o obliku mučenja za kriminalce od kojeg se nije moglo umrijeti, no žrtva bi zato prolazila veliku agoniju. Prstolomac je sačinjen od tri metalne šipke unutar koje bi se stavili palčevi, nakon čega bi ih drvena poluga odozgo pritisnula. Osim za kažnjavanje kriminalaca korištena je i za kažnjavanje neposlušnih vojnika najčešće u ruskoj vojsci.
  Prstolomac
  image-998
  Prstolomac
 5. Sprava za rastezanje udova:  ovo je omiljena inkvizicijska sprava za mučenje. Žrtvine udove bi privezali užetom za dva drvena rotirajuća stupa, i na taj način rastezali. Posljedice ovakvog mučenja su bili iščašeni zglobovi, a u ekstremnim slučajevima i otkinuti udovi.
 6. Kotač: ova sprava je imala ranu i dorađenu verziju. Rana verzija kotača podrazumjevala je vezanje žrtve za veliki drveni kotač i zatim kotrljanje niz brijeg, a bilo je poželjno da je brijeg sa što više kamenja i stijena. Kasnije su došle usavršenije verzije sa osloncem na kotač, ispod kojeg bi mučitelji potpalili vatru ili postavljali metalne šiljke. Kasnije su izumili metodu nalik raspeću, kada bi se žrtvi slomili udovi, a zatim bi je privezali za kotač i ostavili danima na suncu.

U sljedećem nastavku, posljednjem o inkviziciji spomenuti ćemo još 6 sprava i metoda za mučenje. 

The following two tabs change content below.

Igor Weber

prof. povijesti i geografije

Latest posts by Igor Weber (see all)

Check Also

ZANIMANJE MJESECA: MUZEJSKI PEDAGOZI

Prosječan odgovor na pitanje Što su to muzeji ? u različitim varijantama vjerojatno bi glasio: …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *