Regionalna konferencija: Balkanski muzeji bez barijera

https://www.facebook.com/CHwBBiH
image-2594
https://www.facebook.com/CHwBBiH

Prošlog je tjedna (28.-29.10.) u Sarajevu održana regionalna konferencija u organizaciji Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica (Cultural Heritage without Borders – CHwB) i Balkanske mreže muzeja (Balkan Museum Network – BMN).

Dvodnevna konferencija pod nazivom “Balkanski muzeji bez barijera: Nastavak omogućavanja pristupa osobama sa invaliditetom muzejima i naslijeđu na Zapadnom Balkanu“ je okupila osobe s invaliditetom, predstavnike nevladinih organizacija i djelatnike muzeja i institucija iz zemalja Balkana.

Raspravljalo se kako približiti rad muzeja i institucija osobama s invaliditetom, održana su brojna predavanja na ovu temu a predstavljeni su i šestogodišnji rezultati projekata koje su realizirali muzeji u regiji uz pomoć CHwB-a i Balkanske mreže muzeja. Na kraju konferencije je najbolji projekt dobio nagradu, a o najboljem projektu su glasovanjem odlučili svi sudionici konferencije. Pobjednik je bio Zemaljski muzej sa svojim projektom pod nazivom “Museum in a suitcase” u kojem su djelatnici muzeja izradili replike etnografskih predmeta kako bi ih približili učenicima škola koji nisu bili u mogućnosti da posjete muzej.

Osim ovog, predstavljeno je još niz uspješnih projekata kao ugrađivanje rampa na ulazu u muzeje, izrada audio vodiča, makete srednjovjekovnih zgrada itd.
Konferencija je bila uspješna i inspirativna, a osim što su učesnici razmijenili iskustva i ideje o radu s osobama sa invaliditetom, konferencija je bila pravo mjesto da se vrhunski stručnjaci i djelatnici institucija povežu i dalje nastave surađivati.

The following two tabs change content below.
mag. arheologije i engleskog jezika i književnosti

Check Also

Kaštel – zaboravljeni samostan u stijeni

Svi znamo kako je Bosna i Hercegovina bogata prirodnom ljepotama i kulturnom baštinom. Ovaj tekst …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *