Osnove make-upa: Drevni Egipat


image-5515

Drevni Egipćani ljepotu su smatrali znakom svetosti. Nije onda ni čudno što je šminkanje bilo popularno i među ženama i među muškarcima, a egipatski stil šminkanja i danas se smatra jednim od najsenzualnijih i najsnažnijih stilova svih vremena. Egipatska šminka dosta je utjecala i trendove kasnijih razdoblja, a njen utjecaj vidljiv je i danas. Danas se egipatski stil najčešće koristi na modnim revijama, te za kostimiranje u egipatske vladare.

image-5516
Image: http://www.tattoostime.com

Osim iz estetskih, šminka se nanosila i iz medicinskih, ritualnih i tradicijskih razloga. Egipatski liječnici su preporučivali nanošenje šminke na oči kako bi se spriječile bolesti oka. Šminka oka igrala je važnu ulogu u dezinfekciji, te zaštiti od sunca i insekata. Egipćani su nanošenjem šminke na oko nastojali dočarati oko boga Horusa, a šminkanje novorođenčadi vremenom je postalo egipatskom tradicijom.[1]

Arheolozi su kozmetičke palete pronašli i u egipatskim grobnicama priložene uz pokojnike, što govori u prilog tvrdnji da se, osim iz estetskih razloga, šminka koristila i u obredne svrhe.[2] Sudeći prema ovim otkrićima, Egipćanima je bilo važno da zadrže ljepotu i u zagrobnom životu.

Šminkanje očiju

image-5517
Image: http://www.tinytouchups.com

Vjerujem da su i vama prva asocijacija na šminku drevnih Egipćana istaknute oči. Prije više od 6000 godina u Egiptu su i muškarci i žene šminkali oči u obliku badema ili mačjeg oka.  Crni i zeleni pigment bili su neizostavni dio kozmetičke palete. Pigment se nanosio na trepavice, očne kapke i obrve.  Namaz koji se nanosio na oči dobivao se miješanjem različitih prašaka s vodom ili pljuvačkom. Crni pigment, koji je posebnu popularnost doživio u vrijeme Novog kraljevstva, dobivao se od khola nastalog miješanjem čađe i galenita.[3] Zeleni pigment dobivao se od malahita,[4] a efekt „zelenog oka“ postizao se mrvljenjem malahita i miješanjem s vodom.

Kod šminkanja oka bilo je važno da linija iscrtana na očnom kapku prati liniju iscrtanu na obrvama. Upravo se po načinu iscrtavanja ove linije razlikuju stilovi šminkanja. Uočavamo one krutije izražene u relativno ravnim i čvrstim horizontalim potezima, te gracioznije izvijene linije. Kako god, svi stilovi vezani za nanošenje šminke na oko djelovali su dramatično i upečatljivo.

Oker za usne i obraze

Drugi najpopularniji kozmetički proizvod bio je ruž kojim su se šminkale usne i obrazi. Crvena boja na usnama i obrazima bio je oker koji se dobivao iz gline. Oker se prvo odvajao od pijeska, a  zatim se sušio na suncu. Ponekad je bio izložen i gorenju kako bi se poboljšala prirodnost boje. 

Ostali kozmetički preparati

Nezaobilazan proizvod u kozmetičkom ormariću drevnih Egipćana bili su i različite miomirisne masti rađene miješanjem cvjetnih mirisa, biljaka i sjemenki  sa mastima životinjskog porijekla. Važan dio kozmetičkog ormarića Egipćana bili su i preparati korišteni za borbu protiv bora.

Društveni staleži i stilovi šminkanja

Šminkanje se, između ostalog,  razlikovalo i ovisno o društvenom položaju pojedinca. Egipćani iz viših društvenih slojeva nanosili su veće količine šminke, a glavnu razliku u šminkanju pripadnica više i niže klase predstavljala je boja tena. Žene iz viših slojeva nastojale su različitim puderima i kremama izblijedjeti svoju kožu kako bi time istakli svoje plemenito porijeklo i pokazali da se razlikuju od žena iz nižih slojeva koje su se bavile poljoprivrednim poslovima i bile izloženije suncu te su stoga imale tamniji ten.

Zanima li vas kako bi vama stajao egipatski make up? Isprobajte uz ovaj video. 

 


[1] Oči djeteta šminkale su se zbog  jačanja oka i uklanjanja uroka.

[2] Arheolozi su otkrili ogledala, ukosnice,  posude za šminku, četke i druge predmete.

[3] Galenit je plavo-sivi prirodni mineral, vrsta olovovog sulfata.

[4] Malahit je bakrena rudača, karbonatni mineral.

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Laboratorija za arheologiju pomorstva

Osnovana laboratorija za arheologiju pomorstva na Pomorskom fakultetu Kotor

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore nedavno je osnovana Laboratorija za arheologiju pomorstva (LAP) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *