Okapina u Lipcima

Izvor: Umjetnost na tlu Jugoslavije
image-1340
Izvor: Umjetnost na tlu Jugoslavije, 1982.

Posebno mjesto u umjetničkom satvaralaštvu brončanog doba i prijelaznog perioda zauzimaju slikane predstave na stijeni u okapini u Lipcima u Boki Kotorskoj. Stijena je arheološki spomenik kulture I kategorije, a na sačuvanom dijelu su prikazani jeleni i vjerojatno lane, koji se kreću u nizu, nadesno a ispod njih još dva jelena i jedan ornament u obliku svastike. Prikaz je naslikan bijeložutom bojom. Detalji trupa životinja, i njihovi ekstremiteti su zanemareni, a noge su četiri jednostavne crte. Karakteristika životinja je jasno izražena velikim rogovima i dugom njuškom.

Teško je ovakvim predstavama odrediti starost i značenje, međutim slični prikazi nisu usamljeni. U alpskom području Italije predstave na stijenama se daju pratiti od samog početka povijesnog perioda, ali se ne mogu naći neposredne analogije s Lipcima. Takve je teško pronaći i u susjednim oblastima Balkana. Neke sličnosti sa prikazom u Lipcima postoje u slikanim simbolima iz dvaju talijanskih špilja, Cosma kod Lecce-a, te špilje Porto Badisco gdje postoji dosta sičnosti u tehnici slikanja. No, ni jedna ni druga špilja nije sigurno datirana. Na osnovu stila prikaza životinjskih figura može se ustanoviti srodnost sa predstavama životinja na koricama mača iz Vulća u IX. stoljeću pr. Kr., kao i s jelenom na knemidi iz Glasinca, neposredno prije početka VII. stoljeća. Sličnost s Lipcima pokazuju i jeleni na frizu jedne keramičke posude iz Mosta na Soči koja je datirana u VII. – VI. st. pr. Kr.

Datiranje prikaza je moguće pokušati samo usporedbom specifičnih pojedinosti sa prikazima koje je moguće datirati, tako je na osnovu tih sličnosti prikaz iz potkapine u Lipcima datiran u prijelazni period, tj. Željezno doba I.

Predstave u Lipcima su najvjerojatnije vezane za kult i magijske radnje lovačkog stanovništva koji svoje korijene vuče u daleku prošlost.

Ako je ova datacija točna moguće je da je prikaz dio i izvjesnog obreda kod Ilira, kojima svetišta pod vedrim nebom i predstave na stijenama nisu bile nepoznate.

Slikarstvo na stijenama ove vrste na čitavoj apeninskoj obali se odlikuje sličnošću u tehnici i simbolima, te možda pruža izvjesne elemente zajedničkog duhovnog života i dodira.

(Umjetnost na tlu Jugoslavije, 1982.)

The following two tabs change content below.
mag. arheologije i engleskog jezika i književnosti

Check Also

Laboratorija za arheologiju pomorstva

Osnovana laboratorija za arheologiju pomorstva na Pomorskom fakultetu Kotor

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore nedavno je osnovana Laboratorija za arheologiju pomorstva (LAP) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *