Održano svečano otvorenje 1. Međunarodnog kongresa „Kulturno-povijesna baština općine Ljubuški“

Jučer je u samostanu na Humcu svečano otvoren 1. međunarodni kongres pod nazivom ”Kulturno-povijesna baština općine Ljubuški”. Svečanom otvorenju prethodila je posjeta muzejskoj zbirci i lapidariju franjevačkog samostana na Humcu, te posjeta galeriji ”Majka”.

Uvodnu riječ održao je organizator kongresa mag. arheol. Mirko Rašić pozdravljajući sve prisutne i upućujući riječi zahvale svima koji su doprinijeli organizaciji kongresa. Okupljene su pozdravili i humački gvardijan fra Velimir Mandić, predsjednik organizacijskog odbora i predsjednik OV Ljubuški Toni Kraljević, zamjenik provincijala fra Ivan Ševo, te generalni konzul Republike Hrvatske Velimir Pleša.

Uvodno izlaganje održao je fra Milan Jukić ističući važnost humačkog Muzeja kao najstarije osnovane institucije takve vrste u Bosni i Hercegovini. Muzej je osnovan 1884. godine, povodom čije je 130-e godišnjice kongres i organiziran.

U prvom dijelu predavanja, koje je vodio prof. dr. sc. Miroslav Glavičić, izlagali su prof. dr. sc. Željko Miletić na temu „Rimski auksilijarni logor na Humcu kod Ljubuškog“, doc. dr. sc. Domagoj Tončinić na temu „Spomenici XI. legije u Ljubuškom“ i mag. arhelo. Nikola Cesarik na temu „Osvrt na boravak XX. legije u Iliriku“.

Drugi dio predavanja koordiniran je od strane doc. dr. sc. Domagoja Tončinića, a izlagali su prof. dr. sc. Brunislav Marijanović o arheološkim potencijalima ljubuškog kraja, dr. sc. Jakov Vučić na temu „Optjecaj novca u Naroni i na njenom prostoru tijekom kasne antike“, doc. dr. sc. Mato Ilkić i bachelor arheol. Ivo Dragičević na temu „Pregled numizmatičke zbirke Muzeja na Humcu“, doc. dr. sc. Dario Vujević i mag. arheol. Mirko Rašić na temu „Revizijska istraživanja ‘oratorija’ u Borasima kod Vitine“, te doc. dr. sc. Tomislav Fabijanić na temu „Srebrna kasnoantička žlica iz muzeja sv. Ante na Humcu kod Ljubuškog“.

Danas, u 11 sati, počinju predavanja predviđena za drugi dan održavanja kongresa.

plakat-humac-2014
image-1625

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *