Održano predstavljanje Zbornika radova “Kulturno-povijesna baština Općine Ljubuški”


image-5874
Sinoć je u dvorani sv. Ante Padovanskog na Humcu održano predstavljanje zbornika radova “Kulturno-povijesna baština Općine Ljubuški”, posvećenoga 130. obljetnici Muzeja franjevačkog samostana na Humcu. Jedan je to od brojnih događaja održanih ovih dana u Ljubuškom u sklopu proslave dana Općine Ljubuški. 

Urednicima Zbornika i organizatorima istoimenog znanstvenog simpozija, održanoga prije dvije godine, zahvalio se prvo humački gvardijan fra Dario Dodig kao domaćin ovog događaja.

Potom je riječ preuzeo prof. dr. sc. Miroslav Glavičić, jedan od urednika zbornika. Glavičić je istaknuo veliku važnost ovog izdanja u promociji kulturne baštine Općine Ljubuški, a posebnu važnost pridao je radu i ulozi mag.arh. Mirka Rašića, kojeg ističe kao glavnog „spiritus movensa“ ovog projekta.

Rekao je kako je ponosan zbog doprinosa svojih bivših studenata u kreiranju ovog izdanja, podjednako ističući i one koji su već priznati znanstvenici i one koji se nalaze na počecima svog znanstvenog rada. Također je izrazio i žaljenje što se sva izlaganja sa simpozija održanoga prije dvije godine nisu našla u ovom izdanju, ali i nadu da ćemo članke na teme koje izostaju možda moći pronaći u idućoj ediciji spomenutog zbornika.

image-5875

Prof. dr. sc. dr.h.c. Ante Uglešić izložio je okupljenima tekstove skupljene u zborniku uz kratak fokusa svake pojedine teme. U zborniku je objavljeno jedanaest od ukupno devetnaest tekstova izloženih na Simpoziju.

Uglešić je redom predstavio radove: mr. sc. Tino Tomas “Istraživanje kamene gomile u Drinovcima (Grude) – novi prilog poznavanju cetinske kulture”; prof. dr. sc. Željko Miletić ”Rimski auksilijarni logor na Humcu kod Ljubuškog”;  prof. dr. sc. Miroslav Glavičić/mag. arh. Željka Pandža „Veterani pagi Scunastici“; doc. dr. sc. Domagoj Tončinić – ”Spomenici XI. Legije u Ljubuškom”; mag. arh. Nikola Cesarik „Osvrt na boravak XX. legije u Iliriku“; prof. dr. sc. Mirjana Sanader “Terra Hyllirica. Nova razmišljanja o starom problemu”; doc. dr. sc. Mato Ilkić i mag. arh. Ivo Dragičević na temu “Pregled numizmatičke zbirke Muzeja na Humcu”; dr. sc. Jakov Vučić na temu „Optjecaj novca u Naroni i na njenom prostoru tijekom kasne antike“; doc. dr. sc. Dario Vujević i mag. arh. Mirko Rašić na temu „Revizijska istraživanja ‘oratorija’ u Borasima kod Vitine“, doc. dr. sc. Ljiljana Rajković „Franjevački samostan na Humcu – sinergija muzeja i galerije“, mag. hist. art. Valerija Soldo na temu „Kolekcionarstvo franjevačkog samostana sv. Ante na Humcu“.

image-5876

Na kraju se okupljenima obratio i voditelj projekta Mirko Rašić kako bi predstavio napore koji su uloženi u organizaciju simpozija i realizaciju zbornika, ali i približio ostale projekte vezane za kulturnu baštinu koji su se u protekle dvije godine provodili na području Općine Ljubuški. Zahvalio se svima, institucijama i pojedincima, koji su doprinijeli realizaciji ovog i drugih projekata. 

U glazbenom dijelu nastupila je klapa Benedictus, a program predstavljanja zbornika vodila je Bjanka Medić. 

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *