Objavljene fotografije karijatida iz Amfipola

U Grčkoj se svakim danom uzbuđeno prate vijesti s trenutno najvažnijeg lokaliteta koji se iskopava u toj zemlji. Riječ je naravno o Amfipolu o kojem smo i mi pisali prije nešto manje od godinu dana (pročitajte OVDJE), tj. o najvećoj grobnici koja je do sada otkrivena na području Grčke.

http://archaeologicalnews.tumblr.com/
image-2485
http://archaeologicalnews.tumblr.com/

Podsjetimo, kada se grobnica započela iskopavati iznosile su se tvrdnje da se napokon otkrio grob Aleksandra Velikog. Iako arheolozi koji rade na iskopavanjima tvrde da grobnica ipak nije pripadala ovom velikom vladaru koji je umro u Babilonu, slažu se da je moguće da je tu sahranjen netko od njegove obitelji. Možda baš njegova žena Roksana i sin Aleksandar, koji su nakon njegove smrti protjerani upravo u Amfipol i ubijeni zajedno s majkom i bratom Aleksandra Velikog.

Posljednja istraživanja u Amfipolu su otkrila dvije mramorne karijatide čije je fotografije prije par dana objavilo grčko ministarstvo kulture. Karijatide su pronađene kako podupiru i “čuvaju” unutrašnji ulaz u grobnicu. Nakon što su uklonili tri reda kamenog vapnenca koji je zatvarao unutrašnji zid grobnice, arheolozi su uspjeli potpuno otkopati karijatide visoke 2,27 m. Skulpture su obučene u duge hitone i obrubljene haljine, a nose sandale ukrašene crvenom i žutom bojom.

tumblr_inline_nc9eh931hl1qgjbhq
image-2486
http://archaeologicalnews.tumblr.com/

Osim karijatida, arheolozi su između ostalog do sada pronašli i dvije sfinge visoke 1,5 m koje su čuvale vanjski zapečaćeni ulaz u grobnicu.

Tko je pokopan na ovom fantastičnom lokalitetu još uvijek ne znamo, ali ćemo uzbuđeno pratiti vijesti koje nam redovito pristižu od naših kolega iz Grčke.

The following two tabs change content below.
mag. arheologije i engleskog jezika i književnosti

Check Also

Poslušajte kako je zvučao Nesyamun – mumija stara 3000 godina

Izvor: Leeds Museums and Galleries / https://www.nature.com Upoznajte Nesyamuna. Živio je prije 3 000 godina …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *