Novogodišnje tradicije preuzete od Rimljana

Roma
image-871

Jeste li i vi krajem stare godine donijeli nekoliko novogodišnjih odluka kojih se čvrsto planirate držati u novoj godini?

Možda niste znali, ali tradicija donošenja novogodišnjih odluka i slavljenja Nove godine dolazi iz antičkog Rima.

Najviši rimski činovnici su svake godine 1. siječnja (Ianuarius) prisezali republici i caru na vjernost.
Sve je bilo povezano sa velikom ceremonijom u kojoj bi rimske legije igrale glavnu ulogu. Legionari su bili dio velike povorke koja je završavala na Kapitoliju, gdje su prinosili žrtve za što uspješniju novu godinu. Ovaj je godišnji događaj svaki put iznovao obnavljao veze između građana, države i bogova.
Prvi dan nove godine je Rimljanima pružao priliku da se prisjete prošlosti i razmisle o nadolazećoj godini. Na ovaj su dan ljudi razmjenjivali slatko voće i med, jedni drugima bi zaželjeli blagostanje u novoj godini, a državne službe su radile samo ujutro.

Sve se ovo odvijalo po rimskom kalendaru dana 1. Ianuariusa jer su na taj dan Rimljani slavili boga Janusa, boga početka i kraja. Janus ima dvije glave, jedna vidi u prošlost, a druga u budućnost. Rimljani su zato prvi mjesec u godini nazvali upravo njemu u čast.

U ime ekipe Arheona, a prema običaju starih Rimljana, svima vama bez obzira gdje se nalazili želim blagostanje i uspjeh u nadolazećoj godini.

Prikaz boga Janusa
image-872
Prikaz boga Janusa
The following two tabs change content below.
mag. arheologije i engleskog jezika i književnosti

Check Also

ZANIMANJE MJESECA: MUZEJSKI PEDAGOZI

Prosječan odgovor na pitanje Što su to muzeji ? u različitim varijantama vjerojatno bi glasio: …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *