Nova istraživanja pokazuju da je Rim stariji nego što se vjerovalo

Rimski forum  Izvor: http://www.boomsbeat.com/
image-1785
Rimski forum
Izvor: http://www.boomsbeat.com/

Iako je Rim već poznat kao najstariji grad, nova arheološka istraživanja pokazuju da je moguće da je i stariji nego što se mislilo.

Iskopavanja na rimskom forumu otkrila su nove ostatke zida koji se datiraju u 900. godinu pr. Kr. To nam govori da je Vječni grad naseljen čak dva stoljeća prije nego što se to tradicionalno vjeruje.

Talijanski su arheolozi nedavno tijekom iskopavanja na Lapis Nigeru otkrili djelove zida od sedre, zajedno s fragmentima keramike i ostatcima žitarica. Pronađeni nalazi se, smatraju arheolozi, datiraju u 900. godinu pr. Kr.

Prema legendi Rim su osnovali Romul i Rem 753. godine pr. Kr. ali ovo otkriće pomiče tu granicu za čak 200 godina unazad.

Dr. Patrizia Fortuni, voditeljica arheološkog tima je izjavila da ispitana keramika omogućuje datiranje struktura zida u razdoblje između 9. i 8. stoljeća pr. Kr.

Iskopavanje na ovom lokalitetu traje od 2009. godine, a za potrebe istraživanja koristile su se i stare fotografije područja, posebno one koje je ostavio poznati arheolog Giacomo Boni, koji je na istom lokalitetu vodio iskopavanja između 1899. i 1925. godine.
Iz prikupljenih fotografija Dr. Fortuni je izradila 3D slike lokaliteta, te se koristila laserskim skenerom i HD fotografijama da utvrdi preciznu lokaciju zatrpanog zida koji je datiran u 900. godinu.
Prijašnjim iskopavajima na istom lokalitetu otkriven je kameni blok poznat pod nazivom “lex sacra”. to je najstariji poznati nam latinski natpis pronađen u Rimu, a datira se u 565. godinu pr. Kr.

Izvor: The Telegraph

The following two tabs change content below.
mag. arheologije i engleskog jezika i književnosti

Check Also

Dentalna higijena prvih Europljana

[wr_row][wr_column][wr_text] Nova otkrića dolaze nam sa nalazišta na sjeveru Španjolske. Pronađen je 1,2 milijuna godina …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *