Muzej Hercegovine – Muzej Stari most

JEDINSTVO U RAZLIČITOSTI

Pišu: Irena Perić, Ivona Pavković,Ivana Karačić, Robert Tomić

muzej_kula_tara_mostar
image-3045
www.visitmycountry.net

Muzej Stari most s vidikovcem prezentira projekt rekonstrukcije mosta iz 16. stoljeća s pripadajućim kulama Tarom i Halebijom te živopisnim panelima i konceptom prikazuje i proces njegovog stvaranja. Glasoviti kameni most, unikatne ljepote i konstrukcije svoda, gradio se po nalogu Sulejmana Veličanstvenog od 1557-1566. godine a radove je izveo Mimar Hajrudin. Muzej iskazuje međusobnu povezanost star gradske urbane jezgre kao i  rekonstrukciju Starog mosta te arheološka istraživanja (2001.-2003.godine) koja su dala nove podatke o nastanku grada uz most i dvije kule na Neretvi.  Ovaj dio Muzeja Hercegovine ima čitav niz posebnosti kao što je  naglašena vertikalnost prostora i donjeg dijela kule u čiju se izvornu strukturu ulazi koji se nalazi tik uz Neretvu.

www.muzejhercegovine.com
image-3046
www.muzejhercegovine.com

Dvije sekcije koje su in situ čine ovaj muzej posebno privlačnim.

  1. Kula Tara sadrži arheološku zbirku i ilustrativne panele. Posjetitelj u kuli kroz 4 kata može vidjeti određene eksponate koji su vezani za nastanak kule kao i slike i topografije grada Mostara. Osim zanimljivih eksponata na vrhu kule se nalazi vidikovac sa kojeg se može vidjeti stari i novi dio Mostara. Izloženi eksponati nisu najbolje zaštićeni, zbog oštećenih zidova s kojih spada kreč česta je prašina te ima dosta vlage. No, eksponati iako vrijedni ne dominiraju izloženim prostorom jer posjetiteljima također plijeni pozornost zanimljiva konstrukcija kule te zanosni vidikovac. Bitno je naglasiti i kako su legende detaljne i, prema muzeološkim načelima, odgovarajuće za svaki od izloženih predmeta, pa posjetitelji mogu puno toga naučiti i upamtiti prilikom obilaska. Predmeti su postavljeni u staklene vitrine i na taj način su zaštićene od neopreznih posjetitelja.
    vitrina
    image-3047

    Zanimljivo je kako su, zbog vlage, što je posljedica neposredne blizine rijeke Neretve, zidovi u konstantnom rasipanju i potrebno ih je redovno održavati, za što su potrebni novci. Upravo zbog te vlage, nije bilo moguće nalijepiti panoe na našem i engleskom jeziku, već su se kustosi dosjetili okačiti ih na željezne trake, kako ne bi došlo do oštećenja materijala koji opisuje predmete. Važno je još napomenuti kako su graditelji, prilikom otvaranja muzeja za posjetitelje, morali koristiti armirani beton, što je donekle narušilo originalnost donjeg dijela kule. Uzrok korištenja ovog materijala krije se u činjenici da je stara izgradnja bila nesigurna, što se po svaku cijenu mora izbjeći u muzejima.
    Nedostatak  je to što muzej nije dostupan svim posjetiteljima radi njegove strmine i visine odnosno nije prilagođen osobama sa invaliditetom i sličnim zdravstvenim poteškoćama.
  1. Prolazi koji se nalaze ispod Starog Mosta zanimljivi su i zbog svojih tehnoloških i tehničkih ostvarenja i njihove uspjele kombinacije s ambijentom te je na taj način posjetiteljima omogućena izravna interakcija i upoznavanje autentičnog ambijenta. fafasdfU ovom muzeju promatraču je kroz razne fotografije i video uratke prikazan tok gradnje Starog mosta. Vanjština ovoga muzeja privlačna je izrazito radi toga što se nalazi na Starom mostu, unutrašnjost je modernizirana, no radi pozicije u kojoj se nalazi (uz rijeku Neretvu) sama unutrašnjost muzeja propada radi vlage (osim zadnjeg izložbenog djela u kojem su izložene fotografije te se prikazuje film o rekonstrukciji Starog Mosta. U ovome muzeju se svakako treba pobrinuti o zaštiti kako same građevine tako i eksponata.

Vezani članci: Muzej Hercegovine – Spomen kuća Svetozara ČorovićaMuzej Hercegovine – Spomen kuća Džemala Bijedića

The following two tabs change content below.

Check Also

Kaštel – zaboravljeni samostan u stijeni

Svi znamo kako je Bosna i Hercegovina bogata prirodnom ljepotama i kulturnom baštinom. Ovaj tekst …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *