Muzej Hercegovine – Interpretacijski centar

JEDINSTVO U RAZLIČITOSTI

Pišu: Doris Ivanković, Goran Knezović, Ivona Kukić

 

cbcbcbc
image-3293
Četvrta zgrada koja je sastavni dio Muzeja Hercegovine je Interpretacijski centar. Ovo je sigurno nešto na što su svi uposlenici ponosni. U pitanju je zgrada koja je izgrađena 2014. godine, uz pomoć talijanskih udruženja i organizacija iz Torina. Projekt je trajao nekoliko godina, i podrazumijevao je putovanja uposlenika Muzeja Hercegovine u talijanske gradove Torino i Firencu. To je suvremen i tehnološki najbolje opremljen muzejski prostor u Bosni i Hercegovini. Interpretacijski centar nam jasno pokazuje kako bi stvari puno bolje izgledale i bile lakše kada bi bilo više sredstava i stručnjaka. Većina izloženih predmeta prenesena je iz spomen kuće Džemala Bijedića, s etnološkog odjela. Ova zgrada je, u smislu interakcije s publikom, najbliža standardima europskih i svjetskih muzeja, jer je posjetiocima omogućeno dobiti prospekte, potom slušalice pomoću kojih mogu čuti pozadinsku priču vezanu za svaki od predmeta pojedinačno. Važno je naglasiti kako su pri tome vodili računa i o stranim turistima, jer je svaka od tih usmenih legendi prevedena na engleski i talijanski jezik. Na drugome katu, u sklopu prostorije koja je nazvana hamam, moguće je pogledati dokumentarac o životu u Hercegovini, kao i isprobati i obući dio tradicionalne obuće.

ccccc
image-3294
Na ovaj način, turisti i posjetitelji uključuju se u čitavu muzejsku priču i ambijent, što svakako ostaje u lijepom sjećanju. Kada je u pitanju zaštita eksponata i po ovome pitanju su ispred svih ostalih, jer je to nova zgrada sa svim potrebnim tehnološkim mogućnostima i vodi se računa o klimi, temperaturi, vlazi, osvjetljenju, što opet znači da predmeti imaju najbolji mogući tretman i čuvaju se i održavaju u najboljim mogućim uvjetima. Jedini problem jeste to što su eksponati sa svih strana zaštićeni i zatvoreni staklom, pa je otežano vađenje tih predmeta onda kada ih je potrebno očistiti ili promijeniti. Prilikom obilaska, uvidjeli smo kako se u interpretacijskom centru nalazi, zapravo, najmanji broj izloženih predmeta, ali smo i za to dobili objašnjenje koje je vezano za funkcioniranje i promišljanje modernih muzeja i muzeologa.

cacaca
image-3295
Konačno, i Andre Gob piše kako bi se moderni muzeji trebali rasteretiti, odnosno kako bi se trebalo izbjeći nagomilavanje predmeta, jer u tom slučaju posjetitelji nemarno i tek letimice prolaze kraj predmeta. Ovakvom, nešto skromnijom postavkom, osigurava se dovoljno i vremena i prostora posjetiteljima i oni mogu stati, pogledati i čuti priču o svakome predmetu. Ovakav suvremeno opremljen centar privlači sve veći broj turista i posjetitelja o čemu svjedoče i podaci o posjetima u prošloj godini. Povodom otvaranja ovakvog svjetskog centra, održana je predstava u suradnji s Mostarskim Teatrom Mladih.

The following two tabs change content below.

Check Also

Kaštel – zaboravljeni samostan u stijeni

Svi znamo kako je Bosna i Hercegovina bogata prirodnom ljepotama i kulturnom baštinom. Ovaj tekst …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *