In Memoriam Zdenko Brusić

Sa žaljenjem vas obavještavamo da je u Zadru u 76. godini života preminuo hrvatski arheolog i znanstvenik dr. Zdenko Brusić. Profesor Brusić ostat će zapamćen kao jedan od pionira hrvatske hidroarheologije.

www.zadarskilist.hr
image-2615
www.zadarskilist.hr

Rođen je u Šibeniku 16. rujna 1938. godine. U rodnom gradu pohađao je i osnovnu školu, a gimnaziju je završio u Zadru. Arheološku grupu predmeta diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Od 1966. do 1969. godine bio je aktivan kao kustos u arheološkoj zbirci u Ninu, nakon čega prelazi u Muzej grada Šibenika. Od 1979. bio je muzejski savjetnik, a od 1982. do 1987. vrši dužnost ravnatelja Arheološkog muzeja u Zadru. Od 1998. obavlja dužnost kustosa prapovijesnog odjela nakon čega prelazi na Filozofski fakultet u Zadru.

U zvanje znanstvenog suradnika izabran je 1982. godine, a 1990. u višeg znanstvenog suradnika te 1999. godine u izvanrednog profesora za predmet Prapovijesna arheologija. Od 2004. godine redoviti je profesor na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Tijekom studija i rada u muzejskim ustanovama sudjelovao je u brojnim istraživanjima, a posebno se izdvajaju istraživanja podmorskih nalazišta antičkih brodoloma i ostataka srednjovjekovnih brodoloma. Vodio je također i niz samostalnih istraživanja na lokalitetima prvenstveno sjeverne Dalmacije. Više godina istraživao je antičku luku Nina, gdje je otkrio prve liburnske brodove osebujne šivane konstrukcije, a kod današnje ninske luke pronašao je dva starohrvatska broda iz XI. stoljeća. Nakon istraživanja i vađenja ovih brodova sudjelovao je i u njihovoj konzervaciji, prezentaciji te izradi replika. Sudjelovao je i u brojnim drugim arheološkim iskapanjima pretežito u sjevernoj Dalmaciji.

Rezultate svojih istraživanja objavio je u nizu stručnih časopisa ili knjiga kao što su Diadora, British Arheological Reports, Radovi Instituta HAZU, Gunjačin zbornik, Arheološki pregled, Zbornik zadarsko otočje itd. Član je Hrvatskog arheološkog društva i Komisije za istraživanje pomorske i brodograđevne baštine pri HAZU.

 

Izvor: www.zadarskilist.hr

 

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *