Međunarodni dan arheologije

IADLogo2014-with date
image-2566
http://www.archaeological.org/

Međunarodni dan arheologije već se četvrtu godinu za redom obilježava treće subote u desetom mjesecu. Obilježavanje dana ove relativno mlade znanstvene discipline novijeg je datuma. Archaeological Institute of America i brojne arheološke organizacije u Sjedinjenim Američkim Državama, ali sve više i diljem svijeta, organiziraju arheološke programe i aktivnosti za ljude različite dobi i različitih interesa. Mogu to biti „obiteljski“ arheološki sajmovi, razgledavanje arheološkog nalazišta, simulacija arheološkog iskopavanja, predavanje poznatog arheologa i slično.

Dan arheologije prvi put je obilježen u SAD-u 2011. godine kao Nacionalni dan arheologije, a unatoč kašnjenju u organizaciji događaja i prilično ograničenim sredstvima, realizirano je čak 115 programa. Projekt su službeno poduprle brojne organizacije – od velikih državnih organizacija kao što su Society for American Archaeology (SAA), Society for Historical Archaeology (SHA) i  American Anthropological Association (AAA) do lokalnih muzeja i knjižnica. Na priređenim događanjima sudjelovalo je gotovo 15 000 ljudi. Prvi Dan arheologije proslavljen je u 37 američkih saveznih država, ali i u četiri kanadske provincije te u Velikoj Britaniji.

Iduće godine događaj je doživio značajan rast, dijelom i zbog pravovremenog početka organizacijskih aktivnosti. Na drugom Danu arheologije na oko 275 manifestacija sudjelovalo je više od 60 000 ljudi, a suradnja je ostvarena sa 125 organizacija. Obilježavanju se pridružilo još 12 američkih saveznih država i pet kanadskih provincija, a potom i Australija, Egipat, Francuska, Njemačka, Irska i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Prošle godine Dan arheologije mijenja naziv u Međunarodni dan arheologije kako bi se ukazalo na to da ovaj dan slave zaljubljenici u arheologiju širom svijeta. Planirano je 375 događaja, a popis udruga koje surađuju u organiziranju popeo se na 188. Iako je nekoliko većih događaja otkazano zbog političke situacije u Americi, na događajima organiziranima na Međunarodni dan arheologije sudjelovalo je oko 75 000 ljudi. Još se devet novih zemalja priključilo velikoj zajednici koja slavi dan arheologije.

Svim našim čitateljima želimo sretan Međunarodni dan arheologije, a organizatorima da brojke ponovo premaše statistike prethodnih godina kako bi se što više ljudi upoznalo s arheologijom i shvatilo njenu veliku važnost kako za spoznavanje prošlosti, tako i za bolje razumijevanje procesa u sadašnjosti.

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *