Lucy (In The Sky With Diamonds)

250px-Lucy_blackbg
image-4114

Na današnji dan prije 41 godinu (1974.) Donald Johanson i Tom Gray pronašli su Lucy. Pronađena je kod Hadara u Etiopiji, a stara je gotovo 3,2 milijuna godina. Pripadnica je izumrlog hominida Australopithecus afarensis (u Hadaru su pronađeni najbrojniji ostaci), rasprostranjenog na području istočne Afrike. Australopithecus afarensis (koji je evolucijski usko povezan s rodom Homo) kretao se uspravno, na dvije noge, te je imalo vrlo razvijeno tijelo, ali relativno mal volumen mozga (380 – 430 m3). Istraživanja su pokazala da je Lucy umrla jako mlada, ali da je bila već potpuno odrasla. Težila je 29 kilograma, a bila visoka samo 1,1 metar. U nekim studijama navodi se da je Australopithecus afarensis gotovo u potpunosti bio dvonožan, dok se drugim studijama tvrdi da se još uvijek djelomično kretao po stablima.

Kad se dan pronalaska ovog skeleta približio kraju, istraživački tim odlučio je otkriće proslaviti uz par limenki piva, dok se u pozadini na radiju vrtio album Beatles-a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Kad je na red došla pjesma Lucy in the Sky with Diamonds, netko je predložio da se skelet nazove Lucy. Ime je prihvaćeno, a službeni naziv nalaza je AL – 288-1.

Skelet popularne Lucy danas je skriven od očiju javnosti i smješten na sigurno u posebno izgrađenom prostoru Nacionalnog muzeja Etiopije u Addis Abebi, nedaleko od mjesta na kojem je otkrivena. Ipak, originalni je nalaz bio izložen u SAD-u od 2007. do 2013. godine, unatoč strahu da će doći do oštećenja. Javnosti su danas dostupne samo gipsane replike ovog skeleta.

VEZANI LINKOVI

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Najstariji ostaci Homo sapiensa

Image: www.sciencemag.org U kojoj zemlji su pronađeni do sad najstariji ostaci Homo sapiensa? Bilo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *