Otkud stižu prvoaprilske šale?


image-5552

 

Ako ste se veselili članku o kulturnim dobrima skrivenima pod vodom, niste na pravom mjestu jer ovaj članak zapravo govori o prvoaprilskim šalama. 

Iako je u različitim kulturama tradicija postavljanja smicalica i zbijanje šala na tuđi račun vuče korijene daleko u prošlost, točno podrijetlo proslave ostaje tajna. Neki povjesničari smatraju da pravi početak ove tradicije treba tražiti u 1582. godini kada je u Francuskoj počelo računanje vremena po gregorijanskom kalendaru. Ljudi koji su ostali zakinuti za ovu vijest, ili je kasno došla do njih, nastavili su s dočekom nove godine u zadnjem tjednu 3. mjeseca do prvog dana u 4. mjesecu po gregorijanskom kalendaru. Tako su postali meta ismijavanja i tema viceva tadašnjeg društva. Iz Francuske potječe i nošenje papirnate ribe na leđima. Riba predstavlja mladu i lako ulovljenu ribu, a u prenesenom značenju i lakovjernu osobu.

Na današnji dan 1700. godine i engleski komedijaši počeli su popularizirati tradiciju prvoaprilskih šala/smicalica postavljajući zamke jedni drugima.

Elemente tradicije prvoaprilskih šala možemo pronaći još ranije – na antičkim festivalima kao što su oni održavani u čast božice Kibele. Tradicija se povezuje i sa proljetnim ekvinocijem sjeverne hemisfere, gdje se smatralo da priroda u ovo vrijeme stalnim promjenama vremena „zbija šale“ s ljudima.

Danas prvoaprilske šale rade svi, od pojedinaca pa sve do medija – novine, portali, pa čak i radijske i TV postaje. Svi žele pronaći najbolji način kako da na ovaj dan zeznu svoju publiku.

Ovdje je par super smicalica  koje možete iskoristiti. 

image-5553
instructables.com
image-5554
Bored Panda

 

image-5555
ladycreate-a-lot.blogspot.com

 

image-5556
imgur.com
image-5557
http://www.parenting.co
The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Crvena utvrda

Crvena utvrda izgrađena je kao žarište grada Shahjahanabada koji je osnovao mogulski car Shah Jahan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *