Hercegovački Dioskuri – Spomenik kojem ne dozvoljavamo zaborav


Za Arheon piše: Roberta Kapsalis, urednica magazina Vedrina

DSC_0786

Nakon što je prije par godina upravo na Arheonu skupina mladih arheologa objavila članak o njihovoj jedinstvenoj akciji za spas reljefa Dioskuri, mi iz Vedrine odlučili smo tu akciju, ne samo podržati, već produžiti, dići na jednu diplomatsku, pa čak i političku razinu. Pri tome pazeći da kultura, umjetnost, povijest i pozitivističko razmišljanje ostanu u samoj srži događaja.

Naš magazin često obrađuje teme bliske povijesti umjetnosti i arheologiji. Sama činjenica kako se osnova uredništva svakoga proljeća seli u Atenu, a svake jeseni vraća u Mostar, daje nam mogućnost pisati i istraživati područje kolijevke civilizacije – drevne Grčke. Ista ta Grčka, koliko god u tragovima i tek kroz mit i simboliku, ili pak heleniziranje nekih domicilnih naroda daleke antike, ipak je prisutna u Hercegovini. Vođeni time, predstavili smo cijelu ideju Nj. E. veleposlaniku Republike Grčke u BiH, gospodinu Karolosu Gadisu koji je s oduševljenjem pristao doći, podržati događaj i reći par riječi o kulturnoj poveznici Grčke i BiH.

A tamo u Muzeju Hercegovine Dioskuri u svoj svojoj nježnoj reljefnosti, stidljivo, svojim dobroćudnim licima čudili su se… otkud ovoliko svijeta, baš su izabrali nas posjetiti, još nas promovirati? Godinama smo kisnuli, na nas su čak i urinirali, godinama smo tako stajali sa strane poput nekog otpada, a sad toliko kamera, bljeskalica, govora, uvaženih gostiju i onih znatiželjnih studentskih glava koje proviruju između novinara.

Možda su baš zato tog dana Helija pozvali osvijetlit ih neobičnom svjetlošću koju stvara bijeli hercegovački kamen kao odgovor suncu. Možda su tog trena šapnuli Boreasu (grčkom bogu sjevernoga vjetra, dakle bure) neka se makar malo utiša u vrijeme kad su se silni znatiželjnici oko njih okupili. A među svim licima prepoznali su i dva dobronamjerna lica tih istih mladih arheologa Marka i Damira, koji su prije par godina pokrenuli akciju njihovog sklanjanja u muzej. Kao da su Dioskuri njima namigivali, kao da su im rekli: držite se skupa, samo tako se stvari pomiču, samo udruženim snagama, slijedite naš primjer požrtvovanosti i podrške…

Upravo ta prelijepa ideja o spajanju snaga kako bi se pomalo tužna situacija u gradu Mostaru i Hercegovini pomakla s mrtve točke, kako bi se zakopala neka pogrešne komunikacije i loše uspomene, mi iz Vedrine želimo zahvaliti upravi Muzeja Hercegovine što je otvorila svoja vrata i omogućila nam ovaj događaj. Oni kao institucija, mi kao medij, arheolozi kao struka svi skupa možemo uljepšati budućnost i kulturnu scenu grada i regije. jedino radeći skupa za dobrobit čovječanstva to ćemo i uspjeti.

Ljudi rade svjetska čuda kad se udruže, to najbolje arheologija dokazuje otkrivajući nam monumentalna zdanja nastala udruženim ljudskim snagama. Naš moto je: razvedrimo svijet zajedno! Sami nikada ne bismo uspjeli.

Članak iz 2014. godine o spašavanju spomenika možete pročitati OVDJE

The following two tabs change content below.

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *