Dubrovnik: Arheon sudjelovao na festivalu Treće uho


image-5732
Foto: Mira Andrić

U ponedjeljak (13.11.) smo se odazvali pozivu Udruge Bonsai da dubrovačkoj publici u sklopu 7. festivala Treće uho ispričamo priču o tradicionalnom tetoviranju/sicanju/bocanju Hrvata u Bosni – „Tradicija tetoviranja Hrvata iz Bosne“. Članica Udruge Arheon, Ivana Ereš govorila je o ovom fenomenu koji je posebno karakterističan za područje srednje Bosne.

Geografski fokus predavanja bio je spomenuti srednjobosanski prostor (iako se sicanje pojavljuje i u drugim dijelovima Bosne, Hercegovine te nekim dijelovima Dalmacije), a tematski fokus bio je vezan za propitivanje popularnog vjerovanja da ovaj običaj potječe iz vremena Osmanske okupacije. Tradicija sicanja/bocanja/tetoviranja zapravo je puno starija. Motivi koje su istraživači zapazili na rukama, poprsjima i čelima bosanskih žena, ali i nekih muškaraca, neodoljivo podsjećaju na čovjekovu tadašnju privrženost prirodi (vegetabilni motivi, solarni i lunarni motivi i sl.). Običaj tetoviranja/sicanja/bocanja u ovim krajevima bilježe još antički pisci, a arheološki nalazi iglica za tetoviranje ga potvrđuju.

Osmanski period vrijeme je u kojem ova tradicija dobiva drugo značenje – tetoviranjem se nastojalo istaknuti važan dio vjerskog identiteta pojedinca. Tetovaže su se oslikavale i kao zaštitnički znak iz straha pred osvajačem pa je tako najpopularniji oslikani motiv bio znak križa.

Tradicionalni motivi i danas nastavljaju živjeti kroz tetovaže mlađih generacija. Nastaju iz želje za nastavkom prenošenja ove tradicije koju smatraju važnim dijelom svog identiteta.

Posebno zanimljiva pojava je pojava zanimanja i rast popularnosti motiva srednjobosanskih tetovaža kod stranaca – posjetitelja ovih krajeva, zaljubljenika u tradiciju – čije fotografije i priče koje stoje iza odluke o tetoviranju baš ovih motiva možete lako pronaći na društvenoj mreži Instagram.

image-5733
                                                                        Program ovogodišnjeg festivala Treće uho

„Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai je neprofitna, nestranačka i nevladina udruga koja djeluje u smjeru promicanja aktivne građanske participacije kroz razvoj volonterstva, edukativne programe, zagovaranje ljudskih i građanskih prava, kreativni razvoj i rad za opće dobro.Udruga Bonsai svojim djelovanjem želi doprinijeti izgradnji otvorenog, odgovornog i poticajnog društva svjesnog potreba svih svojih članova, koje potiče kulturu kritičkog promišljanja, uvažava bogatstvo različitosti te omogućuje svakom pojedincu neometan razvitak vlastitih potencijala.“ (www.udrugabonsai.hr)

„Treće uho Dubrovnik – je volonterski projekt kojem je cilj razvoj kvalitetnih sadržaja koji služe edukaciji i općem dobru zajednice.Festival nudi  niz događaja kulturnog, duhovnog i umjetničkog karaktera čiji cilj je promicanje tolerancije, razumijevanje različitosti te obogaćivanje kulturne ponude Dubrovnika.Cilj je približiti udaljene kulture te tako obogaćivati vlastitu, otvoriti se novim iskustvima i znanjima te uspostavljati veze koje rezultiraju novim stvaranjem i trajnim procesima razmjene.“ (http://festivaltreceuho.org)

Kroz ovogodišnji program Festivala dubrovačkoj publici su predstavljene neke od posebnosti Bosne i Hercegovine.Festivalski program trajao je od 10.-15.11.2017.godine.

 Foto: Mira Andrić

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

Arheološka radionica u Osnovnoj školi Uskoplje

“Udruga Arheon” je u petak 15. 7. 2016. godine na poziv O.Š. Uskoplje prvi puta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *