Home / Svijet / August, Tiberije i bezglavi Cezar ponovno “zavladali”

August, Tiberije i bezglavi Cezar ponovno “zavladali”

Cezar, August i neznani car jučer su kroz prozor na prvom katu uselili u svoj novi/stari dom – Arheološki muzej Zadar. Mramorni kip cara Augusta vratio se nakon tri godine u zadarski Arheološki muzej sa restauracije u Splitu. Ispred publike na Kalelargi, točno u podne, August je dizalicom s kamiona unesen u muzej.

Bezglavi kip, najvjerojatnije cara Cezara, i jedan kip nepoznatog cara jučer su prvo morali iseliti iz zgrade Sveučilišta u Zadru kako bi ih potom dizalica unijela u Arheološki. Njih trojicu je unutra dočekao car Tiberije kojeg je već restaurirala ekipa Arheološkog muzeja.

Foto: Marin Gospić Izvor: Zadarski list
image-2019
Foto: Marin Gospić
Izvor: Zadarski list

Kako kaže Kornelija A. Giunio, voditeljica odijela Antike u Arheološkom muzeju, ova takozvana ninska carska skupina otkrivena je još u 18. stoljeću u vrtu Đurovića u Ninu.

– Carska skupina datira iz vremena vladavine cara Tiberija, iz prve polovice prvog stoljeća poslije Krista, a čini okosnicu odjela Antike Arheološkog muzeja. Tako se antika vraća u Zadar. Uređenje odjela bi trebalo biti gotovo u lipnju, a financira ga Ministarstvo kulture, kazala je Giunio.

Kip cara Augusta je bio tri godine u Splitu. Iako je restauracija bila gotova puno ranije, složenost i trošak prijevoza ovog 2,20 metra dugog kipa zadržao ga je u Splitu više no što je planirano.

– Restaurirala ga je ekipa Umjetničke akademije u Splitu i Odjela za kamen Hrvatskog restauratorskog zavoda u Splitu. To je sjajna ekipa i nikom drugom ne bih ni dala Augusta na restauraciju, kazala je Giunio.

Za djelatnike muzeja, ali i sve ljubitelje kulture, jučerašnji povratak careva uistinu je značajan događaj.

Izvor: Zadarski list

The following two tabs change content below.

Check Also

Laboratorija za arheologiju pomorstva

Osnovana laboratorija za arheologiju pomorstva na Pomorskom fakultetu Kotor

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore nedavno je osnovana Laboratorija za arheologiju pomorstva (LAP) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by themekiller.com