August, Tiberije i bezglavi Cezar ponovno “zavladali”

Cezar, August i neznani car jučer su kroz prozor na prvom katu uselili u svoj novi/stari dom – Arheološki muzej Zadar. Mramorni kip cara Augusta vratio se nakon tri godine u zadarski Arheološki muzej sa restauracije u Splitu. Ispred publike na Kalelargi, točno u podne, August je dizalicom s kamiona unesen u muzej.

Bezglavi kip, najvjerojatnije cara Cezara, i jedan kip nepoznatog cara jučer su prvo morali iseliti iz zgrade Sveučilišta u Zadru kako bi ih potom dizalica unijela u Arheološki. Njih trojicu je unutra dočekao car Tiberije kojeg je već restaurirala ekipa Arheološkog muzeja.

Foto: Marin Gospić Izvor: Zadarski list
image-2019
Foto: Marin Gospić
Izvor: Zadarski list

Kako kaže Kornelija A. Giunio, voditeljica odijela Antike u Arheološkom muzeju, ova takozvana ninska carska skupina otkrivena je još u 18. stoljeću u vrtu Đurovića u Ninu.

– Carska skupina datira iz vremena vladavine cara Tiberija, iz prve polovice prvog stoljeća poslije Krista, a čini okosnicu odjela Antike Arheološkog muzeja. Tako se antika vraća u Zadar. Uređenje odjela bi trebalo biti gotovo u lipnju, a financira ga Ministarstvo kulture, kazala je Giunio.

Kip cara Augusta je bio tri godine u Splitu. Iako je restauracija bila gotova puno ranije, složenost i trošak prijevoza ovog 2,20 metra dugog kipa zadržao ga je u Splitu više no što je planirano.

– Restaurirala ga je ekipa Umjetničke akademije u Splitu i Odjela za kamen Hrvatskog restauratorskog zavoda u Splitu. To je sjajna ekipa i nikom drugom ne bih ni dala Augusta na restauraciju, kazala je Giunio.

Za djelatnike muzeja, ali i sve ljubitelje kulture, jučerašnji povratak careva uistinu je značajan događaj.

Izvor: Zadarski list

The following two tabs change content below.

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *