Arheologija na ekranu: “The Dig” (Netflix, 2021)


Ako poznajete nekoga tko obožava Indianu Jonesa i htio bi upisati arheologiju, preporučite mu da pogleda The Dig. Onda neka ponovo razmisli.

Foto: bbc.co.uk
Foto: bbc.co.uk

Arheološka istraživanja

Ne sjećam se da sam ikada prije pogledala film koji bolje opisuje što to arheolozi na terenu zapravo rade.

Zanimljivo je da Basil Brown, glavni lik u filmu The Dig, zapravo nije arheolog. Međutim, on dobro poznaje metodologiju arheoloških iskopavanja iz vremena pred sami početak Drugog svjetskog rata. To mu priznaje i Charles Phillips, arheolog, koji kasnije dolazi voditi iskopavanja koja je Basil započeo.

Basila je na svoje imanje pozvala zemljoposjednica Edith Pretty. Njena želja bila je saznati krije li se nešto pod humcima na zemlji koju su ona i njen muž kupili. Zaokupljeni iskopavanjem rimskih vila djelatnici muzeja nisu se odazvali njenom pozivu. Zato Basil Brown uz pomoć nekoliko ljudi sa imanja započinje iskopavanja.

Zanimljiv je način na koji je u filmu prikazana rasprava između Edith i Basila o tome na kojem humku bi trebalo započeti iskopavanja. Edith Pretty želi početi s iskopavanjem na onom humku na kojem su prema legendi djevojke dolazile ležati kako bi ostale trudne. Basil s druge strane više vjeruje onome što vidi svojim očima i smatra da je taj humak već odavno pokraden.

Otkriće blaga

Nakon velikog otkrića pod humkom na kojem je započeto istraživanje, muzej se ipak počinje zanimati za ovo nalazište. Pojavljuju se arheolozi koji prezimaju posao.

Ono što bi možda povezivalo ovaj film sa filmovima o Indiani Jonesu je otkriće „blaga“. Realno, ovo otkriće se stvarno dogodilo, ali treba naglasiti da su ovakvi nalazi više rijetkost nego pravilo. I o njima se onda, naravno, snimaju filmovi.

Dobra stvar je što se na otkriće blaga u filmu nije stavio pretjeran naglasak. Odlično je prikazano čemu služe ti nalazi „blaga“. Tako će u jednoj sceni Charles Phillips na temelju jednog od pronađenih vrijedih nalaza zaključiti o vremenu iz kojeg nalazište potječe.

Dramska radnja

Proces arheološkog iskopavanja prikazan je samo djelomično. Iskopavanje je trajalo puno duže nego što ćemo možda zaključiti gledajući film. Svejedno možemo dobiti općenitu predodžbu o tome kako je to zapravo izgledalo.

Detaljan prikaz vjerojatno bi učinio ovaj film pomalo dosadnim. U filmu The Dig je prikazano sasvim dovoljno da svaki gledatelj može dobiti okvirnu sliku o procesu iskopavanja.

Priča o nalazištu i arheološkom istraživanju nadpunjena je pričama o odnosima među arheolozima, ljubavnim pričama i opisima drugih međuljudskih odnosa. Radnja filma bazirana je na stvarnoj priči. Ne bih je sad ovdje prepričavala, nego bih vam preporučila da sami provjetite o čemu se radi.

Omiljeni citat:

From the first human handprint on a wall we’re part of something continuous.Vezani linkovi: Arheologija i traženje blaga
The Dig (IMDB, 2021)

The following two tabs change content below.

Kiša Ereš

Mag. arheologije i povijesti umjetnosti

Latest posts by Kiša Ereš (see all)

Check Also

ZANIMANJE MJESECA: MUZEJSKI PEDAGOZI

Prosječan odgovor na pitanje Što su to muzeji ? u različitim varijantama vjerojatno bi glasio: …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *