Vix

Godine 1947. započela su sveobuhvatna istraživanja ostataka na nalazištu Vix, koje se datira u željeznog doba. Ubrzo se otkrilo da je to bilo jedno od vodećih keltskih trgovačkih središta svoga doba.

 Vix je bio utvrda te je krajem 6. st. pr. Kr poput Heuneburga u Njemačkoj uživala u izvanrednom blagostanju. Nalazila se na trgovačkom putu koji je povezivao Sredozemlje i keltske zemlje, što joj je omogućilo da ima nadzor nad prijevozom kositra iz Bretanje prema grčkoj koloniji Masaliji, na ušću rijeke Rhone. Rijeka Seine kod brda Lassoisa tada prestaje biti plovna, pa je Vix postao ključna poveznica u prometnoj trgovačkoj mreži.

Godine 1953. Pronađen je jedan od najspektakularnijih nalaza: bio je to tumul u podnožju brda na kojem se nalazio raskošan grob. Među bogatim grobnim prilozima bilo je mnogo predmeta grčkog i etrurskog podrijetla. Najistaknutiji nalaz bio je krater iz Vixa – posuda za miješanje vina kapaciteta 1100 litara. Izrađen je iz jednog komada hladno kovane bronce, a predstavlja jednu od najljepših i dobro sačuvanih posuda iz stare Grčke. Vrat posude bio je ukrašen frizom na kojem su prikazani grčki vojnici i bojna kola. Na poklopcu je kipić žene sa osmijehom. U grobu je bilo tijelo žene, pokopana na pogrebnim kolima a prekrivena tkaninom plave i crvene boje. Zlatni torques koji joj je stajao oko vrata, jantarne perle, ogrlica i broševi govore da je riječ o keltskoj kneginji velikog bogatstva i utjecaja.

M.C.

Check Also

Laboratorija za arheologiju pomorstva

Osnovana laboratorija za arheologiju pomorstva na Pomorskom fakultetu Kotor

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore nedavno je osnovana Laboratorija za arheologiju pomorstva (LAP) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *