Predavanje dr. Danijela Džine “Postajati Rimljaninom u antičkoj Dalmaciji”

14219917343_83cdafe78e_b
image-2161

Sinoć je u organizaciji Arheona i Muzeja Hercegovine u prepunoj prostoriji  Ćorovića kuće u Mostaru dr. Danijel Džino održao predavanje na temu „Postajati Rimljaninom u antičkoj Dalmaciji“. Danijel Džino je Australian Research Council  postdoktoralni istraživač na odjelu za Antičku povijest, vanjski suradnik Centra hrvatskih studija i član Centra za Istraživanje Antičkih kultura (Ancient Cultures Research Centre), na Macquarie University u New South Walesu u Australiji.

Dr. Džino se u svom predavanju osvrnuo na pitanje identiteta u antičkoj Dalmaciji naglasivši kako identiteti kao takvi nisu nepromjenjivi i primordijalni već fluidni. Uz ovo, kritizirao je još uvijek u BiH jako pristunu kulturno-historijsku paradigmu u kojoj se na romanizaciju gleda kao na jednosmjeran i neizbježan proces usmjeren ka indogenim zajednicama. Koristeći se suvremenim postmodernim pristupima koje testira na antičkom arheološkom materijalu sa područja današnje Bosne i Hercegovine i Hrvatske, dr. Džino je pokazao kako je romanizacija mnogo kompleksija i problematičnija od onoga kako se obično drži unutar kulturno-historijskog pristupa.

Nakon predavanja uslijedila je zanimljiva diskusija gdje su se povukle paralele između antičkog perioda i suvremenog doba u vidu usporedbe širenja Rimske imperije, Europske unije i procesa globalizacije.

Dr. Džino je naglasio kako je ovo njegovo prvo predavanje u Bosni i Hercegovini, te da je Mostar idealno mjesto za početak njegovih budućih gostovanja u našoj državi.

Za sve one koji su propustili ovaj događaj, predavanje dr. Džine će u video formatu ubrzo biti objavljeno na našoj stranici.

[RFG_gallery id=’12’]

 

The following two tabs change content below.

Check Also

ZANIMANJE MJESECA: MUZEJSKI PEDAGOZI

Prosječan odgovor na pitanje Što su to muzeji ? u različitim varijantama vjerojatno bi glasio: …

2 comments

  1. ”Za sve one koji su propustili ovaj događaj, predavanje dr. Džine će u video formatu ubrzo biti objavljeno na našoj stranici.”

    Još čekamo 😀

    • Potrebno je malo duže vremena da se uploda i editira video čitavog predavanja i rasprave, ali za par dana će i to biti napokon gotovo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *