Baza podataka

524678_594583027267735_933384984_n
image-350

Zbog nedostatka stručnjaka, manjkavosti državnog aparata za zaštitu spomenika te nemara ili neznanja ljudi, spomenici Bosne i Hercegovine su svakodnevno pod prijetnjom uništenja. Budući da mi, kao kreatori ove stranice, ne možemo ni financijski pomoći očuvanju spomenika, a niti izvršiti pritisak na nadležne institucije, jedino što nam je preostalo da napravimo je izrada baze podataka. Cilj je iste da skupi što više informacija o spomenicima svih perioda Bosne i Hercegovine u momentu u kojem smo ih mi zatekli. To, doduše ne može spriječiti daljnje propadanje kulturnog nasljeđa, ali ipak može biti dobar izvor informacija za buduće generacije istraživača prošlosti koji će na osnovu njih moći raditi rekonstrukcije i interpretacije.

Ako i sami želite da nam pomognete u ovom velikom projektu molimo kontaktirajte nas, šaljite nam slike i informacije. Sami ne možemo postići koliko možemo uz vašu pomoć.

Preuzmite obrazac za Bazu podataka

arheon.mo@gmail.com

The following two tabs change content below.

Check Also

Laboratorija za arheologiju pomorstva

PODVODNI KULTURNI PREDJELI CRNE GORE

Prije pola godine prenijeli smo vam vijest o osnivanju Laboratorije za arheologiju pomorstva na Pomorskom …

One comment

  1. Drago mi je da se nešto pokrenulo po tom pitanju. I sam radim nešto slično vašem poslu. Pravljenje baze podataka je pohvalno i korisno, ali mislim da se baza ni u kom slučaju nesmije objavljivati. Iz dosadašnjeg iskustva, vidio sam da su baze podataka tog tipa samo dobrodošle raznim tragačima i pljačkašima.Uveliko se koriste stručnom literaturom kao i arheološkim leksikonom BiH, ma koliko on bio neprecizan. U svom kraju imam nekoliko novootkrivenih lokaliteta i dvoumim se da li ih ikako spominjati dokle god se ne promijeni nešto po pitanju rada sa detektorima metala. Pod hitno bi trebalo stati na kraj tragačima/pljačkašima sa detektorima metala.Zabraniti svaki rad sa detektorom metala osobama koja nisu arheolozi ili demineri, kao i spriječiti obilazak drugih terena i skupljanje materijala sa istih pod bilo kojim izgovorom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *