ZANIMANJE MJESECA: MUZEJSKI PEDAGOZI

Prosječan odgovor na pitanje Što su to muzeji ? u različitim varijantama vjerojatno bi glasio: „Muzeji su institucije koje čuvaju, proučavaju i izlažu muzejske predmete.“ Uistinu, riječ je o tipičnim, ali svakako ne jedinim muzejskim zadacima. Uloga muzeja mijenjala se kroz povijest, a do današnjeg dana u njegovu definiciju uključeni su: edukacija, uživanje, promišljanje i razmjena znanja.

Zemaljski muzej u Sarajevu
image-6325

Muzej je neprofitna, trajna institucija u službi društva koja istražuje, prikuplja, čuva, interpretira i izlaže materijalnu i nematerijalnu baštinu. Otvoreni za javnost, pristupačno i uključivi muzeji potiču različitosti i održivost. Muzeji djeluju i komuniciraju etično, profesionalno i u suradnji sa zajednicama pružaju različite mogućnosti za edukaciju, uživanje, promišljanje i razmjenu znanja. ICOM, 2022.

Da bi muzeji istinski zaživjeli u zajednici kao institucije koje educiraju, razbijaju predrasude i ksenofobiju, mjesta na kojima je na nekonvencionalne načine moguće doći do novih znanja. Promjene je potrebno učiniti već danas. Primaran cilj bio bi stvoriti, ili bolje rečeno odgojiti muzejsku publiku, odnosno stalne konzumente kulturnih događanja. Očekivati je da osobe koje su muzeje posjećivale kao djeca, bilo u sklopu školskih ili obiteljskih izleta istu praksu nastave i kao odrasli.

VAŽNOST MUZEJSKOG PEDAGOGA

U tom procesu, posebnu ulogu imaju muzejski pedagozi. Riječ je o muzejskim stručnjacima zaduženim za edukaciju koji djeluju kao posrednici između muzejskog sadržaja i posjetitelja. Iako su najčešći posjetitelji muzeja upravo djeca, uglavnom osnovnoškolci u organiziranim školskim izletima, oni svakako nisu jedini posjetitelji. Fleksibilnost i organiziranost, kao i dobre komunikacijske vještine iznimno su bitne odlike muzejskih pedagoga korisne u radu s različitim skupinama korisnika (razlika u dobi, stupnju obrazovanja, i sl.).

image-6326
http://www.pleated-jeans.com/

Ovisno o specijalizaciji muzeja, kao i interesima korisnika pripremaju radne listove, zadatke, slagalice, didaktičke igre i sl. Osim navedenog muzejski pedagozi rade i na osmišljavanju muzejskih kataloga i vodiča posebno namjenjenih djeci, a s obzirom da su u izravnom doticaju s muzejskom publikom korisno ih je imati u timu prilikom osmišljavanja samog muzejskog postava.

PRIMJER IZ PRAKSE: RADIONICE ARHEOLOŠKOG MUZEJA U SPLITU

Težnji ka konkretnom napretku i primjeru dobre prakse svjedočili smo u Arheološkom muzeju u Splitu, gdje se održavaju radionice različitog tematskog sadržaja osmišljene od strane mladog pripravnika Luke Donadinija. Luka je s nama podijelio kratak osvrt na zadanu tematiku.

“Edukativni program Arheološkog muzeja u Splitu namijenjen je učenicima osnovne i srednje škole. Odgojne i obrazovne aktivnosti odvijaju se među muzejskim spomenicima i na prostranim salonitanskim lokalitetima, a sastoje se od prilagođenog vodstva i popratne radionice. Tijekom vodstva, sudionici će na temelju bogate arheološke građe upoznati povijesne događaje, svakodnevni život te običaje i vjerovanja stanovništva antičke Salone. Stečeno znanje primjenjuje se na radionicama rješavanjem zadataka detektivske naravi. To zahtjeva potpuno uključivanje, snalaženje u prostoru te uporabu spoznajnih moći uočavanja, istraživanja i zaključivanja. Aktivnosti se provode kroz rad u grupi, a prilagođene su za svaku razinu osnovne i srednje škole.

image-6327

Reakcije su baš dobre! Rad s učenicima je iznimno zabavan, a tijekom aktivnosti postavljamo niz pitanja u želji za aktivnim sudjelovanjem i izražavanjem svih posjetitelja (pa čak i kad u publici stoje odrasli!). Među posjetiteljima ponajviše dolaze učenici od prvog do šestog razreda, a neki razredi vraćaju se već dvije godine uzastopno. To je odlično, jer omogućava kontinuirano razvijanje znanja i vještine u neposrednoj blizini vrlo bogate kulturne baštine. Međutim, naši posjetitelji nisu isključivo školarci! Za djecu vrtićke i mlađe školske dobi organiziramo višednevne proljetne i ljetne radionice gdje posjetitelje očekuju detektivske te likovno-kreativne radionice.”

Kao što je ranije istaknuto uloga muzeja mijenjala se kroz povijest. Govoreći o muzejima više ne mislimo na izložbene prostore rezervirane isključivo za stručnjake i ozbiljne znanstvene tematike. Nužno je osvijestiti ideju muzeja kao mjesta cjeloživotnog učenja, mjesta iz kojeg se uvijek izlazi s novim iskustvima i spoznajama, te zabavnom dodatku školskom kurikulumu.

Ostavljamo vam link na kojem možete detaljno pročitati što će se konkretno raditi na radionicama Arheološkog muzeja u Splitu. Klikni ovdje.

Piše: Katarina Jovanović Eterović

The following two tabs change content below.

Check Also

Intervju s podvodnim arheologom Darkom Kovačevićem

Povodom osnivanja Laboratorije za arheologiju pomorstva na Pomorskom fakultetu Kotor razgovarali smo s Darkom Kovačevićem, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *