Večernje novosti srijedom

U JAPANU OTKRIVENO OGLEDALO I MAČ STARI 1600 GODINA

image-6273
mainichi.jp

U Japanu je otkriveno brončano ogledalo u obliku štita visoko oko 60 cm i željezni mač dug 2,3 m. Pronađeni su u grobu iz kasnog četvrtog stoljeća u Tomio Maruyama Kofun, koji se nalazi u Nari, na jugozapadnoj obali otok Honshu. Smatra se da su ogledalo i mač pripadali nekome tko je bio blizak moćnom vlasniku kofuna, najvećeg kružnog grobnog humka u Japanu.

Pronađeni mač najuduže je željezno oružje iz tog perioda u Istočnoj Aziji. Ogledalo je ukrašeno različitim motivima, među kojima se posebno ističu motivi fantastičnih bića. Smatra se da je veličina mača povezana sa povećanjem moći zaštite mrtvih od zlih duhova. Malo vjerojatno da je ovaj mač korišten u borbi. Istraživači smatraju da su se i ogledala koristila za zaštitu mrtvih.

U LUXORU OTKRIVENI RIMSKI OSTACI

Ostaci rimskih nastambi otkriveni su u istočnom Luxoru, u blizini mjesta na kojem se nalazi hram u Luxoru. Ovo naselje datira se u drugo i treće stoljeće.

image-6274
Egypt’s Ministry of Tourism & Antiquities

Arheolozi iz egipatskog Ministarstva turizma i antikviteta otkrili su nastambe, radionice i kule u kojima su uzgajani golubovi za hranu. Pronađeni artefakti uključuju keramiku, zvona, alate za mljevenje hrane te bakrene i brončane rimske novčiće. Neki istraživači smatraju da je naselje je moglo opsluživati rimski vojni logor na tom području za vrijeme Dioklecijanove vladavine, otprilike od 284. do 305. godine.

U RIMU PRONAĐENA STATUA HERKULA

image-6275
Parco Archeologico dell’Appia Antica

U Rimu je pronađen kip u prirodnoj veličini, a po svemu sudeći predstavlja mladog Herkula. Naime, ova skultura ima karakteristične herkulovske motive. Lik je ogrnut lavljom kožom, a ima I toljagu.

Kip je otkriven tijekom popravka kanalizacijske cijevi na nekih 20-ak metara dubine.

The following two tabs change content below.

Check Also

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta

WRECKS4ALL projekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *