Home / Antika / Otkriće i iskopavanje Pompeja

Otkriće i iskopavanje Pompeja

1377321_10151783806238423_813121734_n
image-206

Godine 1592., prilikom iskapanja kanala, arhitekt Fontana je otkrio ostatke oslikanog zida u Pompejima. Iskapanje je započeto tek 1748. godine vjerujući da je riječ o drevnom gradu Stabiae. Godine 1763. iskopan je natpis koji je potvrdio pravo ime ovog grada. Iskapanje je pojačano 1860. godine kada je ravnateljom arheološke lokacije postao Giuseppe Fiorelli, koji je prvi primjenio sustav konzerviranja otkrića, i strateški isplanirao iskapanja umjesto bjesomučne potrage za blagom. Najvažnija otkrića i studije o gradu su djelo Amadea Maiurija od 1924. do 1961. godine. Suvremena istraživanja su također plodonosna, ali i suočena s problemima očuvanja arheološke lokacije.

Erupciji Vezuva koja je zatrpala Pompeje prethodili su brojni potresi od kojih je najrazorniji bio onaj 67. godine, sedam godina prije katastrofalne erupcije. Pompeji su se brzo oporavljali zahvaljujući svojoj snažnoj ekonomiji, no neke od obnova su još bile u tijeku kada je Pompeje zadesila konačna smrt.

Do 24. kolovoza 79. godine, za Vezuv se vjerovalo kako je obična planina. Negdje oko 12 sati uz strahovit prasak “čep” od otvrdnute lave kojim je bio začepljen krater vulkana se rasprsnuo od nagomilanog pritiska. Eksplozija je izbacila stup vulkanskog materijala visok oko 20 km, koji je slijedila “kiša” malog kamenja (lapilli), te vulkanskog pepela koji je zatrpao sve u radijusu od 70 km. U vrijeme erupcije u Pompejima je živjelo oko 20.000 ljudi. Živjeli su uz plodno područje, i na zemljopisno povoljnom položaju za trgovinu, i željeli su nastaviti taj ugodan život. No, grad je potresla tragedija te je ostao izgubljen pod pepelom. Nakon što je napokon bio otkriven, ulicu po ulicu, zgradu po zgradu, sobu po sobu, predmet po predmet, otkrivao se kakav je bio život u rimsko doba.

U toj su vremenskoj kapsuli ostale sačuvane i okamine. Potresne okamine ljudi i životinja u smrtnim agonijama. Oko tri tisuće njih ostali su zarobljeni u užarenoj lavi koja je prekrila grad, a njihove zgrčene siluete zorno su svjedočanstvo kako je okončan život stanovnika ovog antičkog grada.

 

vtutiš

The following two tabs change content below.
mag. arheologije i engleskog jezika i književnosti

Check Also

Laboratorija za arheologiju pomorstva

Osnovana laboratorija za arheologiju pomorstva na Pomorskom fakultetu Kotor

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore nedavno je osnovana Laboratorija za arheologiju pomorstva (LAP) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by themekiller.com