Home / Svijet / Osnovana laboratorija za arheologiju pomorstva na Pomorskom fakultetu Kotor

Osnovana laboratorija za arheologiju pomorstva na Pomorskom fakultetu Kotor

Laboratorija za arheologiju pomorstva

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore nedavno je osnovana Laboratorija za arheologiju pomorstva (LAP) – prva istraživačka jedinica za pomorsku arheologiju i podvodnu kulturnu baštinu u Crnoj Gori.

Laboratorija za arheologiju pomorstva osnovana je kako bi se ojačali resursi za sustavna multidisciplinarna podvodna arheološka istraživanja, poboljšala interpretacija arheoloških podataka u Crnoj Gori te implementirao sustav zaštite i valorizacije pomorskog kulturnog nasljeđa.

image-6244

Cilj LAP-a je pozicioniranje Crne Gore na međunarodnoj znanstvenoj mapi nautičke, pomorske i podvodne arheologije primjenom najsuvremenije tehnologije. Pored toga, Laboratorija ima za cilj osvijetliti arheologiju pomorstva i učiniti podvodnu kulturnu baštinu Crne Gore dostupnu široj javnosti primjenom najmodernijih digitalnih metoda i najviših internacionalnih znanstvenih standarda za istraživanje morskog dna, lociranje, mapiranje, dokumentiranje, zaštitu i promociju pomorskih arheoloških lokaliteta i podvodnog kulturnog nasljeđa.

Jedan od ključnih ciljeva osnivanja ove institucije je mapiranje cjelokupnog dna teritorijalnih voda Crne Gore i identifikacija podvodne kulturne baštine metodologijom daljinske detekcije, primjenom različitih najmodernijih optičkih i akustičnih tehnika. Uz to, LAP će se baviti digitalnim 3D dokumentiranjem kroz korištenje najmodernije metodologije fotogrametrijskog i laserskog skeniranja, izradom online GIS portala i baze podataka pomorskih i podvodno arheoloških lokaliteta i nalaza namijenjenog za institucionalnu upotrebu i javnost, klasifikacijom i valorizacijom podvodnih nalazišta, obradom, dokumentovanjem podvodnog arheološkog matrijala iz privatnih zbirki i identifikovanjem nestalog materijala u državi i inostranstvu.

Preuzeto sa: Univerzitet Crne Gore Pomorski fakultet

Intervju s podvodnim arheologom Darkom Kovačevićem

The following two tabs change content below.

Check Also

Povijest kave

Izvor: https://www.eliteworldhotels.com.tr/ Volite kavu i mislite da ste probali sve vrste od turske, espressa, macchiata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by themekiller.com